Arama

1 ayet, 1 hadis, 1 şiir, 1 sahabe

Peygamberimiz Hz. Muhammed, bir hadisinde "Bir oruçluya iftar veren, o kişinin sevabı kadar sevap elde eder. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez" buyurmuş, iftar vermenin faziletine değinmişti. Peki, Yunus Emre'nin dizelerinde oruca nasıl değindiğini biliyor musunuz? Veya Müslüman oluşu Medine'nin İslamlaşması için dönüm noktası sayılan sahabe Sa'd bin Muaz'ın hayatını? Fikriyat olarak 1 sure, 1 hadis, 1 şiir ve 1 sahabenin yaşamını sizler için derledik.

  • 3
  • 21
BİR ŞİİR: YUNUS EMRE
BİR ŞİİR: YUNUS EMRE

"Benden öğüt ister isen ey divirem bildiğimden
Budur Çalab'ın buyruğu tutun oruç kılın namaz"

Yunus Emre

  • 4
  • 21
BİR SAHABE: SA’D BİN MUAZ
BİR SAHABE: SA’D BİN MUAZ

Sa'd bin Muaz, 590 yılında Medine'de doğdu. Evs kabilesinin Abdüleşheloğulları kolundandır. Annesi, Hazrec kabilesinden Ümmü Sa'd Kebşe bint Râfi' el-Ensâriyye'dir.

621 yılındaki Birinci Akabe Biatı'ndan sonra Medineliler'i İslâm'a davet etmek için Resul-i Ekrem tarafından gönderilen Mus'ab b. Umeyr'in teklifiyle İslamiyet'i kabul etti.

Onun Müslüman olması Medine'nin İslamlaşmasında bir dönüm noktası sayılır.

  • 5
  • 21
ONUN MÜSLÜMAN OLUŞU DÖNÜM NOKTASIYDI
ONUN MÜSLÜMAN OLUŞU DÖNÜM NOKTASIYDI

Medine'ye geldikten sonra Abdüleşheloğulları'ndan Es'ad b. Zürâre'nin evine yerleşen ve davet faaliyetini buradan yürüten Mus'ab b. Umeyr'in çalışmaları Sa'd b. Muâz'ı rahatsız etmiş, kabilesinin önde gelenlerinden Üseyd b. Hudayr'ı ikna ederek Mus'ab'ı Medine'den uzaklaştırmaya karar vermişti.

Ancak Mus'ab'ın güzel Kur'an okuyuşunu ve etkili konuşmalarını dinledikten sonra önce Üseyd, ardından Sa'd Müslüman olmuştu.

  • 6
  • 21
SAYGIN KİŞİLİĞİ İSLAM’IN YAYILMASINI KOLAYLAŞTIRDI
SAYGIN KİŞİLİĞİ İSLAM’IN YAYILMASINI KOLAYLAŞTIRDI

Sa'd İslam'ı benimseyince hemen Abdüleşheloğulları'nın mahallesine gitti ve halkı toplayarak herkesin Müslüman olmasını, kabul etmeyenlerle ilgisini keseceğini söyledi.

Saygın kişiliği sebebiyle teklifi kabul edildi ve o gün Abdüleşheloğulları'nın tamamı İslam'a girdi. Bu gelişmeler üzerine Mus'ab b. Umeyr, Sa'd b. Muâz'ın evine taşındı ve İslam'a davet hizmetini buradan yürütmeye başladı.

  • 7
  • 21
RESUL-İ EKREM’E VE MUHACİRLERE SAHİP ÇIKTI
RESUL-İ EKREM’E VE MUHACİRLERE SAHİP ÇIKTI

Kısa bir süre içinde Evs ve Hazrec kabilelerinin büyük bir kısmı Müslüman oldu. Bu durum Resul-i Ekrem Efendimizi ve Mekkeli Müslümanları çok sevindirdi ve hemen Hicret hazırlıklarına başlandı.

Sa'd b. Muâz ve Abdüleşheloğulları, 622 yılında İkinci Akabe Biatı'nda verilen söze uygun olarak Medine'ye hicret eden Resûl-i Ekrem'e ve diğer muhacirlere sahip çıkmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN