2020 Berat Kandili... Berat kandili nasıl geçirilir? Berat Kandili neden kutlanır?
Allah'ın yarattığı her yeni gün, kulları için kıymetli ve değerlidir. Rabbinin rızasını kazanmayı hedefleyen müminlere her gün yeni bir fırsat sunulur. Ama bazı zaman ve mekanlar vardır ki, günahların affı için, hayata tertemiz şekilde yeniden başlamak için bulunmaz nimetlerle doludur. Bu özel günlerden biri de, Şaban ayının on beşinci gecesi yani bağışlanma ve rahmet gecesi olarak kabul edilen Berat gecesidir. Peki, müminler olarak, Allah'a yönelişin ve affına sığınmanın gecesi olan mübarek Berat Kandili'ni nasıl ihya etmeliyiz?
Giriş Tarihi: 07.04.2020
09:28
Güncelleme Tarihi: 07.04.2020
11:01
Tefekkürde bulunulmalı, "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
Berat Kandili ile ilgili ayet ve hadisler
PEYGAMBER EFENDİMİZE SALAVAT GETİRMEK
Resûlullah'a salavat getirmeyi Allah Teâlâ emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir. Ayet-i kerimede buyrulur:
"Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O'na salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!" (el-Ahzâb, 56)
Salât ve selam kelimelerinden oluşan "salât-u selam" terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Hz. Peygambere en kısa şekilde, "Allahümme salli alâ Muhammed" veya "Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da "Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim" diye salât-u selam getirilir.
"Allahümme salli alâ Muhammed"
"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"
"Sallallahü aleyhi ve sellem"
"Essalâtü vesselâmü aleyke yâ Rasulallah"
Duhân sûresinde (44/3) Kur'an'ın "mübarek bir gecede" nâzil olduğu ifade edilmektedir. Kurʼan-ı Kerim'in indirilmesiyle ilgili mübarek iki gece vardır. Bunlar; Berat Kandili ve Kadir gecesi. Kur'an'ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de ayetlerin peyderpey inmeye başladı. Bu mübarek gecelerde çokça Kur'an-ı Kerim okunmasını tavsiye edilir: İbni Mesut'tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah , şöyle buyurdu:
"Kim Kur'an-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir." (Tirmizî , Fezâilü'l-Kur'ân 16)
Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan
seçkin hafızlarda Kur'an-ı Kerim'i dinlemek ve okumak için tıklayın .
Peygamber Efendimiz Ramazan dışında en çok Şaban ayında oruç tutardı. Hz. Ayşe (ra) şöyle dedi:
"Resulullah hiçbir ayda, Şaban ayında tuttuğu oruçtan daha fazla oruç tutmazdı. Şaban ayının tamamını oruçlu geçirirdi." (Müslim, Sıyâm 176; İbni Mâce, Sıyâm 30)
Başka bir rivayette; "Pek az bir kısmı hariç, Şaban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi." denilmektedir. (Buhârî, Savm 52; Müslim, Sıyâm 177. Ayrıca bk. İbni Mâce, Sıyâm 30)