2020 Berat Kandili... Berat kandili nasıl geçirilir? Berat Kandili neden kutlanır?
Allah'ın yarattığı her yeni gün, kulları için kıymetli ve değerlidir. Rabbinin rızasını kazanmayı hedefleyen müminlere her gün yeni bir fırsat sunulur. Ama bazı zaman ve mekanlar vardır ki, günahların affı için, hayata tertemiz şekilde yeniden başlamak için bulunmaz nimetlerle doludur. Bu özel günlerden biri de, Şaban ayının on beşinci gecesi yani bağışlanma ve rahmet gecesi olarak kabul edilen Berat gecesidir. Peki, müminler olarak, Allah'a yönelişin ve affına sığınmanın gecesi olan mübarek Berat Kandili'ni nasıl ihya etmeliyiz?
Giriş Tarihi: 07.04.2020
09:28
Güncelleme Tarihi: 07.04.2020
11:01
BERAT GECESİNE AİT BEŞ HASLET
Berat gecesine ait beş haslet vardır:
1) Her önemli iş bu gecede ayırdedilir.
2) O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.
3) İlâhi rahmet yayılır.
4) Mağfiret gecesidir.
5) O gece, Rasûlüllah (s.a.v.)'a şefaat hakkının tamamı verilmiştir.
Çünkü, Hz. Muhammed (s.a.v.), Şaban'ın on üçüncü gecesi ümmeti hakkında şefaat istemiş, bu şefaatin üçte biri verilmiş, on dördüncü gecesi yine istemiş, üçte biri daha verilmiş, on beşinci gece yine talep etmiş, bu gece şefaatın tamamı ihsan edilmiştir. Bu şefaatten mahrum olanlar, devenin ürküp kaçtığı gibi Allah'tan kaçanlardır. (bk. er-Râzî ve Ebussuud Efendi Tefsirleri, ed-Duhân Sûresi 3. ve 4. âyetlerin tefsiri)
Berat gecesi, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl " denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl " denir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defterine yazılır.
BERAT KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?
Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah'a dua ve niyazda bulunmalıyız.
DUALARIN GERİ ÇEVRİLMEDİĞİ GECE
Peygamber Efendimiz bu gecenin önemi ile ilgili şöyle buyurur:
"Beş gece vardır ki onlarda yapılan dualar geriye çevrilmez. Bunlar Recebin ilk (cuma) gecesi, Şabanın ortasında bulunan gece, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir."
Beyhaki, Sünen, Şuabül-İman, 3/342 (Daru'l-Kütübi'l-İlmiyye, Beyrut 1990)
PEYGAMBER EFENDİMİZİN TAVSİYE ETTİĞİ DUALAR
Bu önemli günlerde Müslümanlar, makbul dua ve zikirleri daha çok okuyabilir. Aynı zamanda, sabaha karşı seher vakitlerinde uyanık bulunmaya çalışarak İslam âlemi ve Müslüman kardeşlerimiz için dualar edilmelidir.
Peygamber Efendimizin okuduğu ve okunmasını tavsiye ettiği dualar:
Okunuşu: Allâhümme Rabbenâ âtinâ fid-dünyâ hasenetevve fil-âhırati haseneh . Ve kınâ azâben-nâr .
Anlamı: Ey Allah'ım! Ey Rabbimiz ! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver ve bizi ateş azabından koru.
(Buhârî , De'avât , 55)
Okunuşu : Allâhümme innî es'elükel-hüdâ vet-tükâ vel- 'afâfe vel-ğınâ.
Anlamı : Allah'ım! Senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği istiyorum.
(Müslim, Dua, 72; İbn Hıbbân, Ed'ıye, No: 900)
Okunuşu : Allâhümmeğfirlî verhamnî vehdinî ve 'âfinî verzüknî.
Anlamı : Allah'ım! Beni bağışla, bana hidayet nasip eyle, bana rızık ver, beni âfiyette daim eyle ve bana merhamet et.
(Müslim, Zikir ve Dua, 35)