Arama

40 hadis 40 yorum

Müslümanlara en güzel örnek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'dir (SAV). Kur'an-ı Kerim dışında Efendimiz'in (SAV) davranışları, kişiliğiyle ilgili bilgiler, sahabilerin rivayetlerinden oluşan hadislerden sağlanır. Peygamberimiz'in (SAV) sözleri, eylemleri, ashâbının yaptığını görüp de reddetmediği davranışlar, huyu ile ilgili her türlü bilgi hadis kavramı içine girer. Hz. Peygamber'in (SAV) tam manası ile örnek alınması ve yüce Allah'ın (CC) rızasına uygun bir hayat yaşanması açısından Efendimiz'in (SAV) söz ve davranışları büyük bir öneme sahiptir.

  • 29
  • 40

İNSAN

Abdurrahman Bin Ebu Bekre'nin (RA) babasından naklettiğine göre Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Ey insanlar bu zilhicce ayınızda bu Mekke şehrinizde bu arefe gününüz nasıl saygın ise kanlarınız, mallarınız ve ırzlarınız, kişilik değerleriniz ve namuslarınız da aynı şekilde saygındır. (Buhari, İlim 9, Kasame 30)

◾ Mükerrem varlık insan. Mukaddes bir mekân mübarek bir zaman. Nur'un ala nur. Hicretten 10 yıl sonra Zilhicce'nin 9'unda, arefe gününde, Arafat toprakları binlerce inanmış yüreği misafir ediyor.

◾ Allah Rasulü (SAV) öğle sıcağının altında, kızıl devesinin üzerinde, mübarek dudaklarından dökülecek her bir kelimeye dikkat kesilmiş ashabının karşısında duruyor.

◾ Hüzünlü yürekler, "Belki de bu haccımdan sonra bir daha haccedemem." buyuran Allah Resulü'nün (SAV) sözlerini hafızalarına nakşetmek için dikkatle onu izliyor.

◾ O gün Rabiya Bin Ümeyye'nin yüksek sesle tekrarlayarak kalabalığa duyurduğu ve ashab arasında ağızdan ağza nakledilen o sözler yüzyıllar sonra onun ümmetinin kulaklarından gönüllerine aktarıyordu.

Devamını dinlemek için tıklayınız

  • 30
  • 40

KİMİN MUHACİRİYİZ?

Ömer Bin Hattab'ın (RA) aktardığına göre Resulullah (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Ameller niyetlere göredir. Herkes sadece niyetinin karşılığını alır. Kim Allah (CC) ve Resulü için hicret ederse hicreti Allah (CC) ve Resulü'ne olmuştur. Kim de erişeceği bir dünyalık veya evleneceği bir kadından dolayı hicret ederse hicreti hicretine sebep olan şeyedir." (Müttefekun Aleyh)

◾ Her şeylerini arkalarında bırakıp yollara düştüler. Varlıklarını terk edip yokluğa talip oldular. Kendi memleketlerinin sakinleri iken başka bir diyarda muhacir olmayı tercih ettiler. Onlar artık Allah ve Resulü (SAV) uğruna çıkılan kutlu bir göçün kahramanlarıydılar.

◾ Ancak şüphesiz onlar için vatanlarından, ailelerinden, evlatlarından ayrılmak kolay değildi. Böyleyken vatanlarını terk edip en sevdiklerimden ayrılmayı göze almalarının sebebi neydi?

Devamını dinlemek için tıklayınız

  • 31
  • 40

PEYGAMBERLERİN YETİMLERİ

Sehl bin Sa'd'dan (RA) nakledildiğine göre Allah Rasulu (SAV): "Ben ve yetime kol kanat geren kimse cennette böyle yan yana olacağız buyurdu ve aralarını hafifçe ayırarak işaret parmağıyla orta parmağını gösterdi." (Buhârî, Talâk, 25)

◾ Çölün tam ortasında göğün tam tepe noktasına geldiğinde güneş, en çok onların içini kavururdu, çöl sıcağı...

◾ Gece olup karanlık aynı çölü bağrına bastığında, soğuk çöl rüzgarları en çok onları savururdu. Kimi bir savaştan arta kalandı, kimi hastalıktan…

◾ Çoğu bitmek bilmeyen kan davalarında kaybetmişti, biricik babasını. Bazısı bakımsızlık ve fakirliğe kurban vermişti, tutunacak en sağlam dalını.

Devamını dinlemek için tıklayınız

  • 32
  • 40

ARKADAŞ SEÇİMİ

Ebu Musa el-Eş'ari'den nakledildiğine göre, Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyurmuştur: "İyi arkadaşla kötü arkadaş misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan ya sana onu ikram eder, yahut sen ondan (miski) satın alırsın ya da ondan güzel bir koku duyarsın. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar ya da ondan kötü bir koku duyarsın!" (Müslim, Birr, 146)

Her insanın temennisidir baki dostluklar. İnsan, güvenebileceği iyi bir arkadaşın, samimi bir dostun varlığına en az anne babası, kardeşi ya da eşi kadar ihtiyaç duyar.

◾ İyi günde sevincini, kötü gününde üzüntüsünü ve kederini, ihtiyacı anında derdini ve tasasını yakınları kadar dostuyla da paylaşmak ister. Hatta yeri gelir ailesiyle, yakınlarıyla paylaşamadığı şeyleri onunla paylaşır.

◾ Lakin kolay değildir, iyi bir dost edinmek ve aynı şekilde iyi dost olabilmek. Etkileri ve sonuçları itibariyle hem dünyadaki hem de ahiretteki hayatımızı etkileyen bu zor tercih, dikkatli olmayı gerektirir.

Devamını dinlemek için tıklayınız

  • 33
  • 40

KUR'AN

Ebu Musa el Eş'ari'den (RA) nakledildiğine göre Resûlullah (SAV) şöyle buyurmuştur:

"Kur'an okuyan mümin turunç gibidir, kokusu da güzeldir tadı da güzeldir. Kur'an okumayan mümin hurma gibidir. Kokusu yoktur ama tadı güzeldir. Kur'an okuyan münafık reyhan otu gibidir, kokusu güzeldir ama tadı acıdır. Kur'an okumayan münafık ise Ebu Cehil karpuzuna benzer, kokusu olmadığı gibi tadı da acıdır. (Müslüm Müsafirin 243)

◾ İnsana güzellik katan mucize, Kur'an. İnsanın asıl değerini, Rabbi ile olan yakınlığı belirler. Rabbiyle arasındaki ilişki ne kadar canlıysa o kadar değerlenir ve güzelleşir insan.

◾ Bu ilişkinin en iyi göstergesi ise Kur'an'dır. Zira Kur'an okuyan Rabbi ile konuşur, Kur'an'a uyan Rabbim'in rızasına kavuşur. Peygamber Efendimiz (SAV) bu hadisi ile Kur'an'da olan ilişkimizin, yaşantımıza etkisini çarpıcı bir şekilde anlatmaktadır.

Devamını dinlemek için tıklayınız

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN