Abdülhakim Sancak Camii nerede? İçinde cami olan 5 üniversite...
Cami ve kitap birlikteliği, medeniyetimiz açısından oldukça önemli iki unsurdur. Öyle ki Peygamberler geride mal-mülk değil ilim mirası bırakmışlardır. Camiler sadece namaz kılıp, çıkılan mekanlar değil, gençlerin, çocukların kendini dinlediği, ilim meclislerinin, kütüphanelerin olduğu mekanlar olmalıdır. Bu yönde en yeni adım İTÜ'de atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Abdülhakim Sancak Camisi'ni ibadete açtı. Peki, üniversitelerde yer alan camilerimiz hakkında ne biliyoruz? İşte içinde cami olan 5 üniversitemiz…
Giriş Tarihi: 07.09.2019
14:01
Güncelleme Tarihi: 07.09.2019
15:31
Kırlangıç tavan tekniği nedir?
Marmara Üniversitesi Bağlarbaşı'ndaki yerleşkesinde yer alan İlahiyat Fakültesi Camii ve Kültür Merkezi, mimarlık geleneğinin bugünün diliyle bir yorumu olarak tasarlandı. Makro ölçekten mikro ölçeğe kâinatın bütününde yer alan dönme hareketinden ilham alınarak yapıldı. Proje, bin yıllık geleneksel kırlangıç tavan tekniği* ilhamıyla birleşti. Cami, önündeki meydanı ve altındaki kültür merkeziyle beraber 4 bin kişilik kapasite barındırıyor. Kültür merkezinde ise dershaneler, konferans salonu, sergi alanları, kitap kafe ve sinevizyon odaları bulunuyor.
*Kırlangıç tavan tekniği , Orta Asya'daki Pamir Yaylası'ndan Erzurum ve Çorum'a olmak üzere Orta Anadolu'ya kadar süreklilik arz eden bir yapı tekniğidir . İslam'ın özündeki "vahdette kesret, kesrette vahdet" yani "birlikte çokluk, çoklukta birlik" mefhumunu en iyi simgeleyen bu teknik, ahşap parçaların üst üste bindirilmesiyle oluşan tavan sistemidir. Marmara İlahiyat Camii projesi bu sistem ile Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde çokça kullanılan Türk üçgenlerinden esinlenerek tasarlanmıştır.
İlahiyat Fakültesi Camii ve Kültür Merkezi nerede?
İlahiyat Fakültesi Camii, onikigen planlı, betonarme alt yapı üzerine çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi. Mihrab, minber ve kürsü bütünlük içinde doğal taştan tasarlandı. Camii içerisinde yer alan hat yazıları mimari ile bütünleşerek geleneksel kullanıma uygun olarak tasarlandı. Kubbe, kırlangıç tavan tekniğiyle oluşturuldu. Geleneksel cami mimarimizin temelindeki merkezi mekan kurgusunu ve mekanda vahdet fikrini devam ettiren proje, her unsuruyla klasik yapı mirasımızın bir yorumudur. Işık ve gölgenin mekana tesirini gözeten şeffaflıkla iç-dış birliğini sağlayacak şekilde, dışarıdan içerisi, içeriden dışarısı net bir şekilde okunabilmektedir.
YTÜ Davutpaşa Kampüs Camii
Yıldız Teknik Üniversitesi Cami Yaptırma, Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından hayırsever vatandaşların katkılarıyla YTÜ Davutpaşa Kampüsü Lojmanları'nın hemen yanına yapılan YTÜ Davutpaşa Kampüsü Camii, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin bir araya getirilmesiyle inşa edildi.
YTÜ Davutpaşa Kampüs Camii nerede?
Selçuklu mimarisi tarzında tasarlanan külliye cami zemin katında revaklı avlusu ve şadırvan yer almakta ve cami altında rezerv ibadet alanı bulunmaktadır. 6.313,00 m2 alan üzerinde 1381,59 m2 taban oturumlu, 3.816,79 m2 kapalı alanlı camide, avluyla birlikte 3 bin kişi cemaatle namaz kılabiliyor. Avlu bodrum katında ise sosyal tesisler ve bahçede abdesthane yer alıyor. Cami çatılı tasarımı ve çıtakâri tavan dekorasyonu, çatı içinde harim bölümünün merkezinde yer alan sekizgen kubbesiyle Selçuklu mimarisinin sadeliğini taşıyor.
Cephelerde pencere üstlerindeki İznik çinileri Selçukludan Osmanlı'ya geçişte erken dönem Osmanlı mimarisinde de sıkça kullanılmış. Cami, kısa minaresiyle ve avlu revaklarının kubbeleriyle Anadolu Selçuklu beyliklerinin kullanmış olduğu yalın ve mütevazı mimari tarzını hatırlatıyor.
Sakarya Üniversitesi, Kampüs Camii
Sakarya Üniversitesi Esentepe kampüsünde yer alan Kampüs Camii, mimari yapısı, iç ve dış düzenlemeleri ve süslemeleriyle muhteşem bir görüntü sunuyor. Yapımına 1997 yılında başlanan cami üniversite kampüs alanı içinde olduğundan 24 saat ibadete açık.