Arama

Allah Teala'nın sevmediği kötü huylar

Müslüman kendisine bakıldığında güzeli ve güzel hasletleri hatırlatan kimsedir. Kötülük, çirkinlik gibi kavramlar Müslümanlığın zıddında bulunan mefhumlardır. Bir mümin evvela kendisine itimat edilen insan olduğundan iyi ahlak sahibi olma yolunda emin adımlarla yürür. Peki, kötü huylar nelerdir? Hucurat Suresi 12. ayeti çerçevesinde kötü zan, kusur araştırma ve gıybet ekseninde kötü huyları araştırdık.

Ebu Hureyre (RA) diyor ki, Peygamberimiz (SAV):

"Gıybet nedir, bilir misiniz? diye sordu.

Allah ve Peygamberi daha iyi bilir, dediler.

Peygamberimiz:

Kardeşini, hoşlanmayacağı bir şeyle anmandır, buyurdu.

Ya söylediğim kardeşimde varsa? diye soruldu.

Peygamberimiz:

Eğer söylediğin onda varsa gıybet etmiş olursun. Şayet söylediğin onda yoksa o takdirde ona iftira atmış olursun" buyurdu.

(Müslim, "Birr", 70 - Tirmizî, "Birr" 23 - Ahmet b. Hanbel II, 384)

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Ademoğlu sabaha çıktığı zaman bütün organları dile baş eğerler ve kendi dilleri ile şöyle derler: — Ey dil, bizim hakkımızda Allah'tan kork, biz sana uyarız. Eğer sen doğru olursan biz de dürüst oluruz. Eğer eğrilirsen biz de eğriliriz."

Tirmizî, "Zühd", 60

Resulullah (SAV) buyurdu:

"Her kim dilini ve üreme organını kötülükten korumaya bana söz verirse, ben de onun cennete girmesine kefil olurum."

Buhâri, "Rikak", 23

  • 10
  • 10

◾ İnsanlar hakkında kötü zan beslemek, insanların kusurlarını araştırmak ve insanların arkalarından gıybet yapmak kötü huyların en bilinen ve şikayet edilenlerindendir.

◾ Yüce dinimiz İslam aile, toplum hayatının güven, huzur gibi temeller üzerine oturtulmasına dikkat eder. Kötü zan, kusur araştırmak ve gıybet toplum huzurunu kaçıran kötü huylardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN