Anadolu'nun en eski İslami eseri: Tokat Garipler Camii
Tokat Garipler Camisi, 1080-1090 yıllarında Danişment Ahmet Gazi tarafından inşa edildi. Yeşil Minareli Camii olarak da bilinir. 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra yapılan en eski camilerden biridir. En son 2008 yılında onarımdan geçen cami, yaklaşık 900 yıldır ayakta... İşte Anadolu'nun ilk ecdad yadigarı hakkında bilgiler…
Giriş Tarihi: 16.12.2019
09:28
Güncelleme Tarihi: 16.12.2019
09:40
Anadolu'nun ilk Türk camilerinden
Tarihin birçok dönemine ev sahipliği yapan Tokat'ta , Anadolu'nun ilk Türk camilerinden Garipler Camii kitabesinde, Melik Danişmend Gazi tarafından 11. yüzyılın son çeyreğinde inşa ettirildiği bilgisi yer alır. Pazarcık Mahallesi'nde bulunan Garipler Camii, minaresinde yer alan yeşil sırlı tuğlalardan dolay ı halk arasında Yeşil Minareli Camii olarak da bilinir.
İstanbul'daki camilerin ilginç hikayeleri
1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Danişmend Gazi tarafından yaptırılan Anadolu'nun ilk Türk camilerinden olan Garipler Camii , 900 yıldır ibadete açık… Evkaf defterlerinde Melik Danişmend Gazi Camii, tapu tahrir defterlerinde ise Câmi-i Melik ve Câmi-i Tokat adıyla geçen yapı halk arasında Garipler Camii olarak bilinir.
Malazgirt Zaferi tarihi hakkında 10 bilgi
Degaron Camii ile aynı plan tipi
1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'daki en eski cami olma özelliği bulunan Garipler Camii, Buhara yakınlarında 1040 Karahanlılar tarafından yapılan *Degaron Camii ile aynı plan tipine sahiptir. 14. yüzyılda yapılan mihrapta bir kitabe bulunan cami dört sütun, koridorlar, dikdörtgen mazgallı pencereler caminin belirgin özelliklerinden. Tarihi kaynaklarda Anadolu'nun İslamlaşmasında Garipler Cami'nin payının olduğu yer alır.
*Degaron Camii, Semerkand'a yaklaşık olarak 100 km. uzaklıkta Hazara Kasabası sınırları içinde yer alır. Kasabanın kenarında bulunur. Cami günümüzde bir duvar ile çevrili bir bahçe içindedir. Türkler tarafından inşa edilen en eski camilerden biri olarak bilinir. Hatta araştırmalara göre en eski Türk camisidir.
Garipler Camii, birkaç defa restorasyondan geçirildi. En son 2008 yılında restore edilen caminin asırlardır ibadete devam açık. Tokat Fatihi Melik Danişmend Gazi tarafından yaptırılan ilk caminin iç dizaynının sade olduğu bilinir. Aynı zamanda cami, kitabesi üzerinde olan ve orijinal olan tek mihraplı camidir.
Sultan Ahmet Camii'ne dair 15 ilginç bilgi
Türk mimarlık tarihinde cami iç mekânının tasarlanmasında "mihrab " özel bir yere sahiptir. Klasik dönem camilerinde mukarnaslı niş, kitâbe kısmı ve taç süslemesiyle Osmanlı mihrabı en mütekâmil şeklini almıştır denebilir. Bu unsurlar yanında bazı mihraplarda kuşak yazıları da mekânın heybetine ayrı bir değer katarlar. Bu anlamda Tokat Garipler Camii'nin Anadolu coğrafyasındaki taşa mahkûk kuşak yazılı ilk mihrap olduğunu da düşünebiliriz.