Arama

Anadolu'nun en eski İslami eseri: Tokat Garipler Camii

Tokat Garipler Camisi, 1080-1090 yıllarında Danişment Ahmet Gazi tarafından inşa edildi. Yeşil Minareli Camii olarak da bilinir. 1071 Malazgirt Zaferi'nden sonra yapılan en eski camilerden biridir. En son 2008 yılında onarımdan geçen cami, yaklaşık 900 yıldır ayakta... İşte Anadolu'nun ilk ecdad yadigarı hakkında bilgiler…

Mihrabın sağ alt kısmında Besmele ve Âl-i İmrân Sûresi'nin 18. ayeti ile başlayıp mihrabın üst kısmında devam ederek sol kenarda 19. ayetin ilk cümlesi ile sonlanan celi muhakkak hattıyla kaleme alınmış bir metin yer alır. Zemin oyma ve yazılı kısım kabartma tekniği ile oluşturulmuştur. "Şehide'llâhü ennehû.." ifadesiyle başlayan âyetin meâli şöyledir:

"Allah'tan başka ilâh olmadığına bizzat Allah şâhittir. Bütün melekler, hak ve adaletten ayrılmayan ilim adamları da Azîz ve Hakîm olan Allah'tan başka ilah olmadığına tanıktırlar…"

  • 10
  • 10

Ters U biçimindeki kuşak yazısı, hemen akabinde gelen 18. ayetin "İnne'd-dîne inda'llâhi'l-İslâm" şeklindeki ilk cümlesi ile bitiyor: Meâli:

"Doğrusu Allah katında gerçek din ancak İslâm'dır."

Tokat Garipler Camisi'nde bulunan mihrab, hat sanatının tarihini araştıranlar açısından ayrı bir önem taşır. Birkaç inşa devresi geçirerek özelliklerini büyük ölçüde kaybeden camiye yapılan bu müdahaleler Anadolu'daki bu en eski eserin günümüze ulaşmasını sağlamıştır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN