Anne baba hakkı ile ilgili 25 hadis
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav), anne baba hakkının önemini çok defa müminlere anlatmış; bu doğrultuda sorulan sorulara daima akrabalık ilişkilerinin sürdürülmesi gerektiğini söyleyerek cevap vermiştir. Bir hadis-i şerifinde "Ya Resulullah, iyi davranmaya en çok layık olan kimdir?" sorusuna "Annen, annen, annen; sonra baban, sonra sırasıyla yakın akrabalarındır" buyurmuştur. Anne baba hakkına ve akrabalık ilişkilerine dair 25 hadisi sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 13.09.2019
09:36
Güncelleme Tarihi: 19.06.2022
10:02
Esmâ bnt. Ebû Bekir'den (ra) anlatıyor:
Müşrik olan annem, Resûlullah zamanında yanıma gelmişti. Resûlullah'a sordum ve dedim ki "Annem geldi, beni özlemiş, ona evlatlık vazifemi yapabilir miyim?" Resûlullah "Evet, annene evlatlık vazifeni yap" buyurdu.
Buhârî, Müslim
Kadın sahabilerin İslam'a hizmeti
Ebû Süfyân Sahr b. Harb'den (ra) rivayet edilen Hirakl kıssasına dair uzun bir hadise göre Hirakl, Ebû Süfyân'a (ra) "Peygamber size ne emrediyor?" diye sordu. Ebû Süfyân "Bize yalnız Allah'a ibadet edin, hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın ve babalarınızın (batıl olarak) söylediklerini bırakın diyor ve bize namazı, doğruluğu, iffeti ve akrabayı görüp gözetmeyi emrediyor" dedi.
Buhârî
Ebû Bekre Nüfey' b. Hâris'ten (ra) rivayet edildiğine göre
Resûlullah "En büyük günahları size söyleyeyim mi" buyurdu ve bu sözünü üç defa tekrar etti. "Evet yâ Resûlallah" dedik. Resûlullah "Allah'a ortak koşmak, ana babaya asi olmak" buyurdu. Dayanmış olduğu yerden doğrulup oturdu ve "Bir de, yalan söylemek ve yalancı şahitlik" dedi ve bunu o kadar tekrar etti ki biz "Keşke sussa"diye arzuladık.
Buhârî, Müslim
Yeryüzünde İslam'a inanan ilk insan: Hz. Hatice
Ebû Abdullah Amr b. Âs'ın (ra) Resûlullah'tan açıkça şöyle işittiği nakledilmiştir:
Filanca oğulları benim dostum değildir. Benim dostum ancak Allah'tır ve iyi müminlerdir. Ne var ki ötekilerin de bizimle akrabalığı var ve ben ona riayet edeceğim.
Buhârî, Müslim
Ebû Eyyûb Hâlid b. Zeyd el-Ensârî (ra) anlatıyor:
Bir adam "Yâ Resûlallah, cennete girmeme sebep olacak ve beni cehennemden uzaklaştıracak bir amel söyle" dedi. Resûlullah "Allah'a ibadet et ve O'na hiçbir şeyi ortak koşma, namaz kıl, zekât ver, akrabalık ilişkilerini gözet" buyurdu.
Buhârî, Müslim