Arama

Ayet ve hadisler ışığında İslam'da hac ibadetinin önemi

İslam'ın beş esasından biri olan hac, ihrama girerek belli günde Arafat'ta bulunmak ve Kabe'yi usulüne uygun olarak ziyaret etmektir. Hac ibadetini eda etmek; namaz kılmak ve oruç tutmak gibi farzdır; Allah'ın emri olduğu için yapılır. Bununla beraber bütün ibadetlerde olduğu gibi hac ibadetinde de insanlar için pek çok yarar vardır. Sizler için ayet ve hadisler ışığında İslam'da hac ibadetinin önemine dair bilgileri derledik.

  • 15
  • 16
Alimler haccın faziletleri hakkında ne derler?
Alimler haccın faziletleri hakkında ne derler?

Önemli İslam âlimlerden El-Halimi, haccın fazileti hakkında şöyle der:

"Hac, bütün ibadetlerin manalarını bir araya toplar. O halde hacceden bir kimse oruç tutmuş, namaz kılmış, itikâf yapmış, zekât vermiş, Allah yolunda savaşmış gibidir. Hem biz daha babalarımızın sulbünde iken tıpkı ibadetlerin en üstünü olan iman gibi hacca çağrılmış bulunuyoruz.''

Buhari ve Müslim'in Ebu Hureyre (ra) den rivayet ettikleri hadis-i şerif de haccın üstünlüğü ve fazileti çok açık şekilde ifade eder: "Resulullah (sav)'a "Amellerin en üstünü hangisidir?" diye soruldu. "Allah'a ve Resulüne imandır." buyurdu. "Sonra hangisi?" diye soruldu. "Allah yolunda cihattır." buyurdu. "Sonra hangisidir?" diye sorulunca: "Mebrur (kabul gören, kabul edilmiş ) hac." cevabını verdi. "Hacılar ve umre yapanlar, Allah'ın heyetidirler, dolayısıyla O'na dua ettikleri takdirde Allahü Teala icabette bulunur. Mağfiret diledikleri takdirde ise onları bağışlar." (İbnu Mace; İbnu Hıbban; Beyhaki)

  • 16
  • 16
Haccın şartları nelerdir?
Haccın şartları nelerdir?

Hac ibadetinin yerine getirilebilmesi için bazı şartlar vardır. Bir kimseye haccın farz olması için onun şu şartlara sahip olması gerekir:

Müslüman olması Akıllı, bâliğ (ergen) olması
Sağlıklı olması Özgür olması
Yurt dışına çıkma kısıtlılığı bulunmaması
Yol güvenliğinin bulunması
Hac mevsime yetişmiş olması
Can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmış olması
Ekonomik yönden hac görevini yapma imkanına sahip bulunması.

"Mebrur yani makbul olan haccın sevabı ancak cennettir." Buhârî, "Umre", 2.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN