Arama

Ayet ve hadisler ışığında kadın

Günümüzde kadınlarımız, pek çok konuda istismar edilmekte ve şiddete maruz bırakılmaktadır. Kadın bir eştir bir annedir bir öğretmendir aynı zamanda. Çocukları topluma kazandıran da yine onlardır. Kadın, ailenin en değerli taşıdır. Hak din olan İslam da kadına çok ayrı bir ehemmiyet vermiştir. Bunu Kur'an-ı Kerim'de geçen ayetlerde ve hadislerde görebiliyoruz. İşte, ayet ve hadisler ışığında kadın...

🔹 "Kadınlara ancak kerîm olanlar ikrâm ederler (değerli olanlar değer verirler); onlara kötülük edenler ise leîm (kötü) kişilerdir."

(İbn Mâce, Edeb 3; Ebû Dâvud, Edeb 6, Rikak 22, İ'tisâm 3; Müslim, Akdiye 11)

🔹 İslam kadını yüceltmiş, apayrı bir değer atfetmiştir. "Müminlerin imân bakımından en mükemmeli, huyu en iyi olanıdır. Hayırlınız, kadınlarına karşı hayırlı olanlardır" aktarılan bu hadisten dahi İslam'ın kadına bakışını anlayabiliriz.

(Tirmizi, Rada,11)

  • 6
  • 10
Nisâ suresi 20. ayet
Nisâ suresi 20. ayet

🔹 "Eğer bir eşi bırakıp da yerine başka bir eş almak isterseniz, onlardan birine yüklerle mehir vermiş olsanız dahi ondan hiçbir şeyi geri almayın. Siz onu, iftira ederek ve apaçık günah işleyerek mi geri alacaksınız?"

Nisâ suresi 20. ayet

AYETİN TEFSİRİ

🔹 İslâm'dan önce, kadının kusuru bulunmadığı halde ondan ayrılmak ve bir başka kadınla evlenmek isteyen erkekler bir yolunu bulup ödedikleri mehri de geri almak isterlerdi. Bu durumda kadın hem eşini, yuvasını ve maişetini hem de bir süre geçimine medar olacak mehrini kaybetmiş olurdu. Erkeklerin bu amaçlarına ulaşabilmek için kullandıkları yollardan biri de kadına iftira atmak, onu birtakım kötü huy ve davranışlar içinde göstermekti. Kadınlar bu tehdit karşısında yılar, böyle bir lekeden kurtulabilmek için mehirlerini geri vermeye razı olurlardı. İslâm, bu zalimce davranışları yasaklamış, evlenme akdini "ağır sorumluluklar yükleyen bir ahid, sapasağlam bir sözleşme" olarak nitelemiş, evlilik birliği içinde geçen güzel günlerin hâtırasını kirletmenin çirkinliğine işaret etmiştir.

TEFSİRİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

🔹 "Ey insanlar! Kadınların haklarına riâyet ediniz! Onlara şefkat ve sevgi ile muâmele ediniz! Onlar hakkında Allah'tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları, Allah emâneti olarak aldınız; onların namuslarını ve iffetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz!"

(Müslüm, Hac,147)

🔹 Yaşadığımız yüzyılda en muzdarip olduğumuz, dert yandığımız hususlardan biri; kadınlar ve kadınlara karşı yapılan olumsuz eylemler... Çağların ötesinden bizlere, kadınların korunması gerektiğinden, onların haklarından altını çizerek bahsetmiş Sevgili Peygamberimiz (SAV), bize düşen de bu uyarılara uymak.

  • 8
  • 10
Nisâ suresi 34. ayet
Nisâ suresi 34. ayet

🔹 "Allah'ın, (iki cinse) birbirinden farklı özellik ve lütuflar bahşetmesi ve mallarından harcama yapmaları sebebiyle erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudurlar. Sâliha kadınlar Allah'a itaatkârdır; Allah'ın korumasına uygun olarak, kimsenin görmediği durumlarda da kendilerini korurlar. (Evlilik hukukuna) baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve onları dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür."

Nisâ suresi 34. ayet

AYETİN TEFSİRİ

🔹Burada yalnızca kocaların değil, bütün erkeklerin koruyucu ve yönetici (kavvâmûn) olmaları iki gerekçeye dayandırılmıştır: a) Allah insanların bir kısmına diğerlerinden üstün kabiliyetler vermiştir, bu cümleden olarak koruma ve yönetme bakımından erkekler, kadınlardan daha uygun özelliklerle donatılmışlardır. b) Erkekler aile geçimini ve diğer malî yükümlülükleri üstlenmişlerdir. Bazı müfessirlere göre bu iki gerekçeden birincisi insan tabiatının değişmez özelliğidir; genel olarak erkeklerde akıl ve mantık ön plandadır, kadınlarda ise duygu öne çıkar. Koruma bakımından fizikî güç önemlidir ve erkekler bu yönden daha güçlüdürler. İkinci gerekçe ise yaratılıştan değil, kültür ve medeniyet şartlarına bağlı alışkanlıklar, âdetler, tutumlardan kaynaklanmaktadır. İslâm'ın geldiği çağda daha yoğun, günümüzde ise önemli ölçüde olmak üzere erkeklerin bu fonksiyonları da devam etmektedir. İslâm hukuk kurallarına göre erkek hem –geniş mânada– ailenin geçiminden tek başına sorumludur, hem de mehir, diyet, cihad gibi malî tarafı olan yükümlülükleri vardır.

TEFSİRİN TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

🔹 "Kadınlara hayırhah olun onlara karşı hayır tavsiye ediyorum. Onlara hayırlı şekilde davranın."

(Nikâh 79, Enbiyâ 1, Edeb 31, 85 Rikak 23; Müslim, Radâ 65, hadis no: 1468, Tirmizî, Talâk 12)

🔹 Öncelikle hayırhah, "iyilik isteyen, iyilik dileyen, iyilik yapan, hayırsever" manalarına gelmektedir. Bu hadisten çıkaracağımız ders ve mana 'kadınlara iyi bir muamele göstermek'tir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN