Berat Kandili’nde nasıl ibadet etmeliyiz? Berat gecesi neler yapılır? Berat Kandili yapılması gereken ibadetler
Berat Kandilinde yapılması gereken ibadetler bu geceyi ihya etmek isteyen Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesine denk gelir. Berat Kandilinde yapılan dualar geri çevrilmez. Berat gecesi uyumayıp ibadetle geçirilmelidir. Peki, Berat gecesi nedir? Berat kandili ibadetleri nelerdir? Berat kandilinde nasıl ibadet etmeliyiz? Berat gecesi neler yapılır? İşte Berat kandili yapılması gereken ibadetler…
Giriş Tarihi: 06.04.2020
16:36
Güncelleme Tarihi: 15.02.2021
16:14
Peygamber Efendimiz Berat gecesinde şu duayı ederdi:
"Bismillâhirrahmanirrahim. Eûzu bi-afvike min ikâbike ve eûzu bi-ridâke min sahatike ve eûzu bike minke celle vechuke lâ-uhsî senâen aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike."
Anlamı: "Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım, senden sana sığınırım, zatın yücedir, seni övmek için kelime bulamıyorum, sen kendini övdüğün gibisin."
KAZA VE NAFİLE NAMAZ KILMAK
En mühim hususlardan biri, namazdır. Hak dostları bu gecede namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir.
100 rekatlık Berat Kandili namazı kılan kimse o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Berat Kandili namazına şöyle niyet edilir;
"Ya rabbi, niyet ettim rızâ-yı şerifin için namaza. Beni afv-ı ilâhîne , feyz-i ilâhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, dünya ve ahiret sıkıntılarından halas eyleyip, süedâ defterine kaydeyle"
Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir.
Allah, şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. Nafile namaz kıldıktan sonra okunabildiği kadar salavât-ı şerîfe çekilmeli, tövbe ve istiğfar edilmelidir.
Tövbe istiğfar duası
" Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm."
Duhân sûresinde (44/3) Kur'an'ın "mübarek bir gecede" nâzil olduğu ifade edilmektedir. Kurʼan-ı Kerim'in indirilmesiyle ilgili mübarek iki gece vardır. Bunlar; Berat Kandili ve Kadir gecesi. Kur'an'ın tamamının Berat gecesi levh-i mahfûzdan dünya semasına indiği, Kadir gecesinde de ayetlerin peyderpey inmeye başladı. Bu mübarek gecelerde çokça Kur'an-ı Kerim okunmasını tavsiye edilir: İbni Mesut'tan (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah, şöyle buyurdu:
"Kim Kur'an-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir." (Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân 16)
Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan
seçkin hafızlarda Kur'an-ı Kerim'i dinlemek ve okumak için tıklayın .
PEYGAMBER EFENDİMİZE SALAVAT GETİRMEK
Resûlullah'a salavat getirmeyi Allah Teâlâ emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği bildirilmiştir. Ayet-i kerimede buyrulur:
"Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber'e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O'na salavât getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!" (el-Ahzâb, 56)
Salât ve selam kelimelerinden oluşan "salât-u selam" terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Hz. Peygambere en kısa şekilde, "Allahümme salli alâ Muhammed" veya "Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da "Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim" diye salât-u selam getirilir.
"Allahümme salli alâ Muhammed"
"Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed"
"Sallallahü aleyhi ve sellem"
"Essalâtü vesselâmü aleyke yâ Rasulallah"