Berat Kandili'ni İhya Etmek için 10 Öneri
Şaban ayının on beşinci gecesi, Müslümanların Allah'ın (CC) affı ve bağışlaması ile günah yükünden kurtulacağını ümit ettiği bu gece, Berat Kandili'dir. Özellikle Berat gecesi, Allah'ın (CC) rahmet melteminden istifade etmek adına Müslümanlar için büyük bir fırsattır. Peki, Berat Kandili'ni hakkıyla ihya etmek için neler yapabiliriz? Sizler için bugüne özel 10 öneri hazırladık. İşte, Berat Kandili'ni ihya etmek için 10 öneri...
Giriş Tarihi: 23.02.2024
16:06
Güncelleme Tarihi: 24.02.2024
11:12
Sadaka ve infakları çoğaltma
🔷 Allah (CC), Hac sures i 35. ayetinde "….Namazı hakkını vererek kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan infak ederler" buyurur. Bu mübarek gecede infakların artırılması, dünya ve ahirette kurtuluş vesilemiz kılınabilir.
Hac Suresi 35. Ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Hac Suresi 35. Ayet Tefsiri
◾ "Bunları, Allah'ın birliğine -şirke sapmadan- iman etmiş olarak yapın. Allah'a ortak koşan kişi, gökten düşüp parçalanan ve kuşların kapıştığı yahut rüzgârın ücra bir yere sürüklediği nesnelerden farksızdır.31 Evet, bu böyledir. Kim Allah'a ait nişânelere saygılı davranırsa, bu kalplerin takvâlı olmasındandır."
TEFSİRİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
🔷 Kullukta yücelmenin iki kanadı bulunur: Bunlardan biri; kullarının Allah'a dayanan boyutunu temsil eden namaz , diğeri ise kullardan kullara uzanan boyutunu temsil eden infak . Bu iki kanaat Berat'ın en güzel ifadesidir.
🔷 İstiğfar , günahların Allah (CC) tarafından bağışlanması anlamında kullanılan kulun kendisindeki varlık, benlik ve enaniyet duygularını kenara bırakarak Allah'tan (CC) bağışlanmasını dilemesi, tövbe etmesidir.
🔷 Allah Teala (CC), samimiyetle kendisinden mağfiret dilenmesi halinde şirk dışındaki bütün günahların affedileceğini bildirir. Mağfiret kapılarının ardına kadar açık olduğu şu günlerde, bol bol istiğfar edilmelidir.
İstiğfar
İstiğfar, Allah'tan günahların bağışlanması için tövbe etmek, içtenlikle af dilemek anlamına gelir. "Estağfirullah" çekmek bu istiğfarlardan yalnızca biridir.
Enaniyet ne demek? Enaniyet, Arapça bir kelime olup "bencilik" anlamına gelmektedir.
Karar verme ve karar alma
🔷 İnsanın, maneviyatını dengede tutacak birtakım adımlar atması gereklidir. Bunun ilk aşaması tövbedir . Akabinde yeni bir adım yeni bir karar ile devam etmek gerekir.
🔷 Allah'a (CC) pişmanlıklar içerisinde istiğfarda bulunduktan sonra terk edilmesi gereken bazı huylar ve davranışlar karşımıza çıkar. Bu minvalde insanın ulaşması gereken sevaplar da olacaktır. Bu nihai güzel hedef için en muazzam günlerden birisi de Berat Kandili 'dir.
🔷 Aslında Berat Kandili, bir dua gecesidir. Bu gün, Mümin kulun ellerini açıp halini Sahibi'ne (CC) arz edeceği kendisi, ailesi, çocukları, sevdikleri için yakarış içinde niyaz edeceği mübarek bir dilimdir.
🔷 Mü'min Suresi 60. ayette Rabbimiz (CC) der ki:
"Bana dua edin, size icabet edeyim. Doğrusu Bana ibadet etmekten büyüklenen (müstekbir)ler; cehenneme boyun bükmüş kimseler olarak gireceklerdir."
Mü'min Suresi 60. Ayet
Mü'min Suresi 60. Ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın
Mü'min Suresi 60. Ayet Tefsiri
◾ "Yukarıda inkârcıların, yeniden dirilme ve âhiret hayatı konusundaki kuşkuları reddedilmiş; bilginin cahillikle, iyi iş yapanların kötülük yapanlarla bir tutulamayacağı belirtilmiş; ardından "Kıyamet saati mutlaka gelecektir" buyurularak hem putperestlerin bu husustaki inkârları reddedilmiş hem de orada kurtuluşun Allah'ın âyetlerine, özellikle âhiretle ilgili açıklamalara içtenlikle inanan ve iyi işler yapanların hakkı olduğuna işaret edilmişti. Burada ise inkârcılara kurtarıcı bir çağrıda bulunulmaktadır. Taberî, "Bana dua edin" buyruğunu, "Bana kulluk edin; ibadeti benden başkasına, putlara ve başka şeylere değil, sırf bana yapın ki duanızı kabul edeyim; size rahmetimle muamele edeyim ve sizi bağışlayayım" şeklinde açıklamıştır."
TEFSİRİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN