Arama

Bir arada yaşama ahlakı

Tarih boyunca insanoğlu bir arada yaşamaya çalışmıştır. Bu tecrübenin en güzel örnekleri İslam medeniyetinin hâkim olduğu topraklarda görülmüştür. Batı'da insanlar en yakınlarını katlederken Müslümanlar, düşmanları ile dahi aynı şehirde sorunsuz şekilde yaşamışlardır. Peki, bu nasıl mümkün oldu?

  • 8
  • 10
Dostluk
Dostluk

📌 Dostluk insanın kurabileceği en güzel insani münasebetlerden biridir. İyi bir dost insanı, Yüce Rahman'a (CC) yaklaştırırken kötü arkadaş da tam aksi istikamete yönlendirebilir. Efendimiz (SAV) ve Ashab-ı bu hususta yine en güzel örneklerdir. Onlar birbiri için sülalelerini, ebeveynlerini hatta evlatlarını terk etmişlerdir. Güzel dostluklar kişileri dolaylı yoldan da toplumu olumlu şekilde etkiler.

◼ Allah Teâlâ Âl-i İmrân suresi 118. ayette, " Ey iman edenler! Sizden olmayanları sırdaş edinmeyin, onlar size kötülük yapmaktan geri durmazlar, sıkıntıya düşmenizi isterler. Onların ağızlarından nefret taşmaktadır; kalplerinin gizlediği ise daha büyüktür. Gerçekten size delilleri açıklamışızdır, eğer düşünüyorsanız!" buyurur.

(x) Âl-i İmrân suresi 118. ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

(x) Farklı seslerden Kur'an-ı Kerim meali dinlemek için tıklayın

◼ Resulallah (SAV) bir hadis-i şerifinde, "Kişi dostunun dini üzeredir. Bu yüzden her biriniz, kiminle dostluk ettiğine dikkat etsin." buyurmuştur.

(x) Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

Namazın dindeki yerini öğrenmek için tıklayın

  • 9
  • 10
Müsamaha
Müsamaha

📌 Müsamahakârlık, insanlara karşı yumuşak olmak ve anlayışla yaklaşmak demektir. Efendimizin (SAV) sünneti herkesi dinlemek ve onları menün etme yoluna gitmektir. O (SAV) nefsi bir sebepten dolayı kimseye karşı sesini yükseltmemiş, insanların kalbini kırmayarak İslam'ın nurunu dört bir yana yaymıştır. Aynı zamanda ağırlaştırmaktan ziyade kolaylaştırmayı ifade eden müsamaha kavramı, her Müslümanın hayatına tatbik etmesi gereken güzel bir anlayıştır.

◼ Allah Teâlâ Âl-i İmrân suresi 159. ayette, "Sen onlara sırf Allah'ın lütfettiği merhamet sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah'a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever." buyurur.

(x) Âl-i İmrân suresi 159. ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

(x) Farklı seslerden Kur'an-ı Kerim meali dinlemek için tıklayın

◼ Resulallah (SAV) bir hadis-i şerifinde, "Hoş gör ki, hoş görülesin" buyurmuştur.

(İbn Hanbel, I, 249)

(x) Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

Tefekkür etmek ne demek? Öğrenmek için tıklayın

  • 10
  • 10
Nezaket
Nezaket

📌 Yapıcı ve birleştirici olmanın yolu nezaket ve letafetten geçer. Müslüman, doğru ve güzel konuşan kişidir. Bir arada yaşama tecrübesi insanların birbirlerine karşı nazik olmasını gerektirir. Nezaket bir toplumsal kuralı bütünüdür. Müslümanlar bakıldığında Allah'ı (CC) hatırlatan, ağızlarından nazik cümleler saçılan kimselerdir.

◼ Allah Teâlâ İsra suresi 53. ayette, "Kullarıma söyle, sözün en güzelini söylesinler. Çünkü şeytan aralarına girer. Kuşkusuz şeytan insanların apaçık düşmanıdır." buyurur.

(x) Ahzab suresi 23. ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

(x) Farklı seslerden Kur'an-ı Kerim meali dinlemek için tıklayın

◼ Resulallah (SAV) bir hadis-i şerifinde, "Kardeşinle düşmanlığa varan tartışmalara girme, onunla kırıcı şekilde şakalaşma." buyurmaktadır.

(x) Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

Aile hakkındaki hadis-i şerifleri okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN