Cennetle müjdelenen sahabe Ebu Ubeyde kimdir?
Cennetle müjdelenen sahabe Ebu Ubeyde, İslam'ın ilk günlerinden itibaren Peygamber Efendimizin yanında yer aldı. Bedir Savaşı'nda yaşadığı olay neticesine ayetin nazil olmasına vesile oldu. Peygamber Efendimiz onun hakkında "Her ümmetin bir emini vardır. Bizim eminimiz, ey ümmet, Ebu Ubeyde İbnu'l-Cerrah'tır." buyurdu. Peki, Ebu Ubeyde, hangi ayetin inmesine vesile oldu? Hz. Ömer'in ağlatan olay neydi? Ebu Ubeyde, halifeliği neden kabul etmedi?
Giriş Tarihi: 07.02.2020
16:23
Güncelleme Tarihi: 04.04.2022
10:59
🔸Mekke fethi sırasında Hz. Peygamber'in önünde şehre girdi. Devlet hazinesi olan Beytülmâl da göre yapan Ebu Ubeyde, Medine'ye gelen Yemenlilere İslam'ı öğretmek üzere görevlendirildi.
🔹Muhammed İbn Ca'fer anlatır: Rasulullah'ın (sav) huzuruna bir grup Hristiyan gelip şöyle dediler: "Ey Ebu'l-Kasim! Biz bazı mallarımızın taksiminde anlaşamadık. Bu konuda bize hakemlik edecek, senin beğendiğin bir sahabeyi bizimle birlikte gönder. Siz Müslümanlar bizce makbulsünüz."
Bi'rimaune hadisesinde ilk şehid olan sahabi: Haram bin Milhan
🔸Rasulullah (sav) şöyle cevap verdi: "Öğleden sonra geliniz. Sizinle birlikte sağlam ve güvenilir birisini göndereyim ." Ömer İbnu'l Hattab şöyle dedi: 'Erkenden öğle namazına gittim, çünkü Rasulullah'ın nitelediği bu kişi olmayı çok istiyordum.'
🔹Rasulullah (sav) öğle namazını kıldırınca sağına ve soluna bakmaya başladı. Ben de görmesi için ona doğru uzanıp kendimi göstermeye çalışıyordum. O da devamlı göz gezdiriyordu, nihayet Ebû Ubeyde'yi görüp onu çağırdı ve şöyle dedi: "Onlarla birlikte git. Anlaşamadıkları konularda, aralarında hak ile hükmet " ve dedim ki: "İşte Ebu Ubeyde o nitelikleri alıp götürdü."
Uhud'da Peygamberimizin etrafından ayrılmayan sahabe: Haris bin Sımme
🔹Ebû Ubeyde, Peygamber Efendimizin cennetle müjdelediği on sahabeden biriydi.
🔸"Ebu Bekir cennetliktir, Ömer cennetliktir, Osman cennetliktir, Ali cennetliktir, Talha cennetliktir, Zübeyr cennetliktir, Sa'd İbnu Malik cennetliktir, Abdurrahman İbnu Avf cennetliktir, Ebu Ubeyde İbnu'l-Cerrah cennetliktir ."
🔹(Ravi der ki: Zeyd) onuncu da sükût etti. Dinleyenler: "Onuncu kim?" diye sordular. (Bu talep üzerine): "Said İbnu Zeyd!" dedi. Yani bu, kendisi idi. Zeyd sonra ilave etti:
🔸"Allah'a yemin ederim. Onlardan birinin Resulullah (sav) ile birlikte yüzü tozlanacak kadar bulunuvermesi, sizden birinin ömür boyu çalışmasından daha hayırlıdır, hatta ömrü, Hz. Nuh aleyhisselam'ın ömrü kadar uzun olsa bile ."
(Ebu Davud, Sünnet 9)
Peygamberimizin "cesur savaşçı" dediği sahabe: Sabit bin Kays bin Hatim
HALİFELİĞİ NEDEN KABUL ETMEDİ?
🔸Kur'an-ı Kerim'i ezberleyen Ebû Ubeyde, hayatı savaşlarda geçtiği için Peygamber Efendimiz'den sadece on beş hadis rivayet edebildi.
🔹Ebû Ubeyde Rasulullah'la beraber oluşundan itibaren vefatına kadar bütün olaylarda onun yanında bulundu. Peygamber Efendimizin vefatından sonra Hz. Ebu Bekir ve Ömer'in de bulunduğu bazı sahabeler Ebû Ubeyde'ye halife olarak biat etmek istedi. Fakat o, Hz. Ebu Bekir'in bu göreve daha layık olduğunu söyledi ve teklifi kabul etmedi.
🔸Hz. Ebu Bekir'in halifeliği döneminde, devletin mali işleriyle ilgilendi. Sonrasında Suriye bölgesine gönderilen ordulardan birine kumandan tayin edildi. Hz. Ömer halifeliği döneminde ise Hâlid b. Velîd'in yerine bu bölgedeki orduların başkumandanlığına getirildi.
🔹Dımaşk, Humus, Hama, Lazkiye, Halep, Antakya ve Kudüs başta olmak üzere Suriye bölgesindeki birçok şehrin fethi gerçekleştirildi. Gönderdiği birlikler Urfa ve Maraş'a kadar ilerledi. Fetih edilen bölgelerin valisi oldu.
En çok hadis rivayet eden sahabilerden Cabir bin Abdullah