Cuma namazı yerine öğle namazı kılınır mı? Cuma namazı evden kılınır mı?
Cuma namazı evden kılınır mı sorusu merak edilen konulardan biri. Corona virüs sebebiyle Cuma namazı başta olmak üzere cemaatle eda edilen namazlara ara verildi. Diyanet tarafından yapılan açıklamada Peygamber Efendimizin karantina ile ilgili uyarılarına da değinildi. Peki, Cuma namazı evden kılınır mı? Cuma namazı yerine öğle namazı kılınır mı? Cuma namazının hükümleri nedir? Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir? Açık alanlarda cuma namazı kılınabilir mi? İşyeri mescitlerinde cuma namazı kılınabilir mi? İşte, Cuma namazı hakkında 10 soru 10 cevap…
Giriş Tarihi: 20.03.2020
02:12
Güncelleme Tarihi: 26.03.2020
22:57
Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir?
Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün âlimler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.
Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed'e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf'a göre ise iki kişinin bulunması gerekir. Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır. Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır.
Hz. Peygamberin Medine'ye hicretinden önce Nakîu'l-Hadamat'ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu. Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin emri ile Mus'ab bin Umeyr Medine'de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır.
Öte yandan Hz. Peygamber, bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir. Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini gösterir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.
Açık alanlarda cuma namazı kılınabilir mi?
İslam âlimlerinin çoğunluğuna göre cuma namazı, yerleşim yerlerindeki camilerde veya yakınlarındaki açık alanlarda kılınabilir. Cuma namazının yerleşim bölgesinde kılınmasını gerekli gören Mâlikîler, aynı zamanda bunun camide eda edilmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Şu kadar var ki, nerede kılınırsa kılınsın dinen yetkili mercilerden izin alınması gerekir.
İşyeri mescitlerinde cuma namazı kılınabilir mi?
Girmek isteyen her Müslümana açık olmak ve dinen yetkili mercilerden izin alınmak kaydı ile işyeri ve apartmanların namaz için ayrılan bölümlerinde cuma namazı kılınabilir.
Cuma namazı kaç rekâttır?
Cuma namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce dört rekât, farzdan sonra dört rekât olmak üzere sekiz rekât da sünneti vardır.
İmam Ebû Yusuf'a ve İmam Muhammed'e göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla iki rekât olmak üzere toplam altı rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali'den rivayet edildiği nakledilir.
Cuma saati elde edilen kazancın hükmü nedir?
Cuma namazı; Kitap, sünnet ve icma ile sabit olup, hutbeyi de içeren, cemaatle kılınan iki rekâtlı ve diğer namazlardan farklı özellikler taşıyan ve her mükellefin yerine getirmesi gereken farz-ı ayın bir namazdır. Allah Teala, cuma namazı vaktinde çalışma ve alışveriş yapma ile ilgili olarak, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın, Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (Cum'a, 9-10) buyurmaktadır.
Ayetten anlaşıldığına göre, cuma namazından önce ve sonra çalışmak ve alışveriş yapmakta bir sakınca yoktur. Ancak cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışverişi terk etmeleri ve camiye gitmeleri gerekir. Bu itibarla cuma namazı kılmakla yükümlü olmayanlar, alışveriş yapabilirler. Cuma namazı kılmakla yükümlü olanların cuma saatinde alışveriş ile meşgul olmaları tahrîmen mekruhtur; ancak yapılan alışverişle elde edilen kazanç helaldir. Ayrıca cuma namazı ile mükellef bir tüccarın, işyerinde cuma namazıyla mükellef olmayan bir kimseyi çalıştırmasında ve bu şekilde kazanç elde etmesinde bir sakınca yoktur.