En çok hadis rivayet eden sahabeler
Varlığını Hz. Peygamber'den alan hadis ilmi, O'nun söz ve davranışlarını içerir. Sahabeler, nebevi kaynaktan gelen her bilgiyi büyük ciddiyet ve dikkatle dinledi, sözleri hafızalarına nakşettiler. Öyle ki Resulullah'ın lafızlarını en iyi şekilde tespit edebilmek için hayatlarını bu ilme adadılar. Sizler için rivayet ettikleri hadisleri gelecek nesillere aktararak İslam'a büyük hizmette bulunan sahabeleri derledik.
Giriş Tarihi: 09.09.2020
20:14
Güncelleme Tarihi: 11.07.2022
11:28
EBÛ SAÎD EL-HUDRÎ KİMDİR?
Ebû Said el-Hudrî, Peygamber Efendimizden 1170 hadis rivayet etmiştir.
📌 Ebû Saîd el-Hudrî'nin annesi, Üneyse bint Ebû Hârise, Adî bin Neccâr oğullarından olup Resûl-i Ekrem'e (SAV) biat eden hanımlardandı.
📌 Asr-ı saadetteki genç sahabelerin en fakihi olarak bilinen Ebû Saîd el-Hudrî, "Medine müftüsü" lakabıyla bilinirdi. Rivayet ettiği 1170 hadisle, 1000'den fazla hadis rivayet eden sahâbeler arasında yer alırdı.
📌 Ebû Saîd, hadislerin yazılmasına izin vermez, Kur'an haline getirilmemesini söyleyerek ezberlenmelerini tavsiye ederdi. Kendisinden de Abdullah b. Ömer, Câbir b. Abdullah, Enes b. Mâlik gibi sahâbîler, oğulları Âmir ve Abdurrahman, karısı Zeyneb bint Kâ'b b. Ucre ile Ebû Seleme b. Abdurrahman, İbn Ömer'in âzatlısı Nâfi', Saîd b. Müseyyeb, Atâ b. Yesâr, Saîd b. Cübeyr ve Hasan-ı Basrî gibi tanınmış tâbiîler rivayette bulunurdu.
📌 Ebû Saîd'in kendisinden öğüt isteyen birine şunları söylediği rivayet edilir: "Allah'tan kork, çünkü her işin başı Allah korkusudur. Cihada sarıl, çünkü cihad İslâm'ın ruhbaniyeti, dünya zevk ve lezzetlerine kapılmama hissidir. Allah'ı zikretmeye ve Kur'an okumaya devam et ki seni gökte melekler, yerde insanlar arasında yaşatacak olan budur. Doğruyu söyle, bunun dışında da sükûtu tercih et. Bunları yaparsan şeytanı yenersin."
EBÛ SAÎD EL-HUDRÎ'NİN RİVAYET ETTİĞİ HADİSLER
Ebû Saîd el-Hudrî'den (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber: "Yol üzerinde oturmaktan sakının." demişti. Ashab: "Yol üzerinde oturmadan edemeyiz; (işlerimizi) orada konuşuyoruz." dediler. Bunun üzerine Resûlullah: "Yol üzerinde oturmaktan vazgeçmiyorsanız, (bari) yolun hakkını verin." dedi. "Yâ Resûlallah, yolun hakkı nedir ki?" dediler. "Gözü sakınmak, rahatsızlık verecek şeyleri ortadan kaldırmak, selâm almak, iyiliği emredip kötülükten sakındırmaktır." buyurdu.
(Buhârî, İsti'zân, 2; Müslim, Libâs, 114)
Ebû Saîd el-Hudrî'den (ra) rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber şöyle demiştir:
Mescitlere devam etmeyi alışkanlık hâline getiren bir kimse görürseniz, onun gerçekten iman ettiğine şahit olun. Zira Allah Teâlâ, "Allah'ın mescitlerini ancak Allah'a ve âhiret gününe inananlar imar eder." buyurdu.
(Tirmizî, Tefsîru'l-Kur'ân, 9)
Fikriyat'ta yer alan hadislere ulaşmak için tıklayın.