Arama

Turhan ve Ayşe Atacan çiftinin Ramazan Anıları | Ramazan'dan An'lar

Mübarek Ramazan ayı, beraberinde bereketi de getiren, faziletli bir mevsimdir. Yeme içmeden mahrum kalmanın yanı sıra kalpleri rahmet ile dolduran, insanların ruhlarını tazeleyen bir iklimdir. İslam medeniyetinin bir tezahürü olan bu ay geldiğinde insanlar daha çok paylaşır, birbirini gözetirler. Böylece büyüklerimizin anlattığı eski Ramazanlar yad edilir. Bu müstesna anların peşine düştüğümüz "Ramazan'dan An'lar" programımızın bu seneki ilk konukları Turhan ve Ayşe Atacan çifti oldu. Büyüklerimiz, bizlere eski Ramazanlara dair güzel anlarını anlattılar.

  • 10
  • 13

Turhan Atacan:

◾ Bir senesi Maraş ile Kayseri arasında yolculuk yapıyoruz. Yol da o zaman orada yeni yapılmış, güzel de bir çeşme yapmışlar, çeşme de çok yeniydi. Yeni olduğu için hemen çeşmeye uğradık zaten suya ihtiyacımız oluyor. 7-8-9 tane çocuk koştu karşıdan geldiler bizim yanımıza. Çocuğun bir tanesinin elinde bir bakraç ayran. Dedi "Ayran vereyim size". Çıkardım çocuğa para vereceğim, çocuklar fakir belli yani. Çocuk "Yok ben almam" dedi. "Niye?" dedim. "Yok ben parayla satmıyorum" dedi. Ya al yavrum falan yok. İsimleri de hep peygamber isimleri kimi Mustafa, kimi Ahmet, kimi Musa, kimi Yunus. Neyse çocuğun bizden para almaması bizi duygulandırdı. Biz daha sonraki senelerde aynı hattan gene geçeceğiz aynı arabayla. Aynı arabayı o çeşmenin başına çektik, karşı taraftan çocuklar koştu geldi. Ama biz bu defa oradan geçeceğimiz için o çocuklarla hazırlıklı geldik.

Ayşe Atacan:

◾ Kıyafet almıştık.

Turhan Atacan:

◾ Onlara kıyafet aldık, onlar ile resim çekilmiştim, resimleri hazırladım onlara vermek üzere. Sonra uğradık çocuklar geldi. Aynı çocuklar baktım ki her biri daha büyümüşler. O çocuklar yine bize ayran getirdiler orada. Dedi "Biz arabayı tanıdık". Allah Allah, beş altı sene sonra aynı arabayı tanımışlar yine geldiler. Aradan seneler geçti biz aynı güzergahtan gene geçeceğiz ama bir başka arabayla geçeceğiz. Bu sefer uğradık, çocuk çoluk gelmedi. Geldi bir yaşlı adam, elinde gene bir ayranla geldi. "Kimsin? Yunus nerede?" dedim. Dedi "Ben Yunus'un babasıyım". "Yunus nerede?" dedim. "Yunus askere gitti" dedi. Yunus askere gitmiş meğer büyümüş. Şimdi oradan ayrılacağız, dedi ki "Ben sizi bırakmam. Siz benim bu akşam misafirimiz olacaksınız". Dedim "Biz yolcuyuz, gideceğimiz yer var, bekleyenler var vesaire". "Yok, bu akşam burada kalacağız, bir davar kesip yiyeceğiz" dedi. Orada 3-5 tane keçisi var adamın samimiyetine bak. Çocukların samimiyeti, adamın samimiyetine bak bu sefer. Ne oldu? Adam bir davarını kesecek de bizimle yiyecek, bize ikram edecek.

  • 11
  • 13

Turhan Atacan:

◾ Ramazan ayında herkes merhametli oluyor. Merhamet duyguları çok artıyor o zaman mesela fakirlere fitreler veriliyor, onların ihtiyaçlarını karşılayacak onların da ellerine bir imkan geçmiş oluyor. Fitreler veriliyor, onlara yemek, kumanyalar veriliyor. Allah razı olsun.

Ayşe Atacan:

◾ Allah daha çok versin. Bizim fıtratımızda bu var. Fakiri doyurduğun zaman sen mutlu olursun, sen zenginlersin, senin ruhun zenginler, ruhun doyar, ruhun gelişir, vermekten mutlu olursun.

Turhan Atacan:

◾ Yani en fakirinin bile evlerinde yemekler, yiyecekler dolar. Bir çeşit de değil 3-5 çeşitle beraber iftar sofraları hazırlanır.

Ayşe Atacan:

◾ Biz birbirimizi de gözetiriz yani aynı zamanda biz öyle bir milletiz yani komşumuz aç iken biz burada uyuyamayız. Yediğimiz güzel şeyden o da yesin isteriz.

  • 12
  • 13

Turhan Atacan:

◾ Eskiden insanlar fakir olduğu için yiyecek sıkıntısında da bu fakirlik vardı. Ramazan aylarında kuru ekmek ıslatıp, kuru ekmek yiyerek oruç tutanlarımız vardı. Daha sonra efendim dediğim gibi Ramazan ile beraber onun verdiği o merhamet ve paylaşım duyguları insanda Ramazan içerisinde daha çok geliştiği için bu paylaşımlar daha çok artıyor o gün de öyle bugün de öyle inşallah. Ne yapıyoruz? Fakir fukarayı gözetiyoruz, daha çok yardım veriyoruz. Dinimizin gereği olan fitremizi veriyoruz, sonra Ramazan ayına denk getiriyor zekatlarımızı veriyoruz ki bu yardımlaşma duyguları sürekli devam etmesi lazım. Yani biz bir tek Ramazan'da mı doyuruyoruz karnımızı değil mi? Biz senenin on iki ayı yiyip içiyoruz.

Ayşe Atacan:

◾ Babam çok cömertti benim. Biz köyde kalıyorduk. Köye araba yolu bile yoktu, yürüme gelinip gidiliyordu. Çarşıya gelince babam bisküvi de alıyordu çok. Bisküvi de köyün yaşlılarına. Hiç unutmam bize gelene kadar bisküvi bitiyordu, yaşlılara veriyordu bir mutlu oluyordular, bir seviniyordular. Varlıktan mıydı o? Yoktu ama onları memnun etmek içindi.

Turhan Atacan:

◾ Bayram geliyor, bayramda gidip yaşlılar ziyaret ediliyor, komşular, akrabalar ziyaret ediliyor, büyüklerin elleri öpülüyordu. Efendim şimdi iletişim de çoğalıp artınca bu işin şekli de değişti biraz. Şimdi hep mesaja döküldü işler. O da iyi ama hep mesajlarla el öpülmüyor. Yani mesaj ile kuru ifadeler gidiyor. Efendim onun eline dokunabiliyor musun değil mi? Elini öpüp arkasını sıvazlayabiliyor musun? Ona bir paket çikolata, ikram, hediye ile gidebiliyor musun? O temas çok önemli.

Ayşe Atacan:

◾ Yani öyle ben hazırlayayım kırk çeşit yemek de gelsin beni ziyaret etsin öyle değil. Aklına vurdu mu yaşlı ya o insan, git çal kapısını aç gir. Genç de olsa çat kapı gelsin benim kapımı açsın birisi, ben en mutlu insanım.

  • 13
  • 13

Turhan Atacan:

Tüm İslam aleminin Ramazan ayını kutlar, gelecek olan Ramazan Bayramı'na ulaşmamızı Allah Teala'dan niyaz ederim.

Ayşe Atacan:

Gençlerimize de orucu tavsiye ederiz inşallah, gençlerimiz boş durmasınlar pişman olurlar sonra inşallah.

Turhan Atacan:

Kimseyi de oruç tutmuyor diye kınamamak lazım çünkü adamın bir mazereti vardır, hastadır, ilacı vardır vesairedir yani.
Gördüğü zaman kimseyi de kınamamak lazım.

Ayşe Atacan:

Allah-u Teala herkese hayırlı Ramazanlar nasip etsin, hayırlı bayramlar olsun inşallah. Herkese Allah (CC) uzun ömür versin. Allah-u Teala kendi merhametinden, rahmetinden bizi mahrum etmesin inşallah.

Röportaj: Büşra Kılıç

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN