Özge Özkul: Hocam bununla ilgili sizin bir sözünüz var kitapta. "Varoluşumuzu anlamlandırmak için Allah Teâlâ hakkında doğru bilgiye sahip olmak gerektiğini ve bunu kendi gücümüzle idrak edebilmemizin imkânsız olduğunu" söylüyorsunuz. Kendi gücümüz derken aynı şeyden mi bahsediyorsunuz?
Fatma Bayram: Aynı şeyi söylüyoruz. İdrak etmek demeyelim de tanımlamak diyelim. Ben kendi gücüme dayanarak; akli, sezgisel, kalbi fark etmez… Kendi yeteneklerime ve kapasiteme dayanarak, Allah'ı tarif edemem. Öldükten sonra ne olacağını söyleyemem. Çünkü bu benim hem aklımın yeterlilik alanının dışında hem gözlem alanımın dışında. Burayı birisinin bana haber vermesi lazım. O haber gelmediğinde ben bilemem orayı.
Besmele tefsirinde Elmalılı Hamdi Yazır, çok önemli bir şey söyler: "Besmele'deki "Be" bizi ve bütün varlık âlemini, yaratıcıya bağlayan be'dir. Çünkü bir Arapça cümle fiille başlar veya isimle başlar. Burada besmelenin müteallakı denilen o fiil yok. Bismillahirrahmanirrahim - Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla… Bu cümlenin yüklemi yok.
Müteallak: Bağlanılan yer, taalluk edilen yer, harfi cerin dayandığı, bağlandığı kelime.
Yüklem bizim yaptığımız her şey. Ben buraya girerken, besmele çektim. Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla... Ne demek bu? "Bu röportajı Yarabbi, Sen'in razı olacağın şekilde, Sen'in huzuruna çıktığımda mahcup olmayacağım şekilde tamamlamayı niyet ediyorum. Bana bu konuda Rahman ve Rahim isimlerinle tecelli et" demiş oluyorum. Dolayısıyla o bağı kuramamanıza sebep oluyor, Allah bilginizin eksik olması…
Bağı kuramamak, yaptıklarınızı Allah ile bağlayamamak demek, tesbihin imamesinin kopuk olması demek. Bu yüzden devamlı bir arayış içerisindeyiz, devamlı tatminsiziz. Çok çalışıyoruz ama boşa çalışıyormuşuz gibi hissediyoruz. Niye çünkü "rıza-i ilahi"ye bağlayamıyoruz yaptıklarımızı.
Rıza-i ilahi: Allah'ın kulundan memnun olması.
İnsanların çok sorduğu ve yanıldığı bir şey var. Kimin cennete, cehenneme gideceğini birisi bilebilir mi? Bilemez. Kimse bilemez. Bir hadiste diyor ki; "bir köpeğe su verdi, Allah onu cennete koydu" diyor. Yarın bir gün onun Allah'ın hoşuna gidecek bir tek iş yapmayacağını ben bilebilir miyim? Bilemem.
Resul-i Ekrem'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazüs Salihin'den okumak için tıklayın