Arama

Gazze'de yaşananlara karşı niçin duyarsızlaştık?

Bugün zalimlerin saldırmaya başlamalarının üzerinden tam bir sene geçti. Yaşananları anbean takip ettik, tepkimizi her zaman en yüksek sesle gösterdik. Fakat bir noktada sanki günlük hayatımızın bir parçasıymış gibi tasavvur eder olduk. İşte, tam burada "Gazze'de yaşananlara karşı duyarsızlaşıyor muyuz? sorusu aklımızı kurcalamaya başladı. Böyle olmadığını biliyoruz, çünkü bu katliama susamayız, tepkisiz kalamayız. Peki, neden böyle bir düşünce geliyor aklımıza? Bunun sebebi ne?

🔸 Her gün masum binlerce kardeşimizin üstüne düşen bombaları görmek en gerçekçi haliyle acı veriyor bizlere. Fakat insan zihni, bir süre sonra bunu kaldıramıyor ve dehşet verici bu olaylara karşı kendini korumaya alıyor. Yani aslında duyarsızlaşıyor.

🔸 Yapılan bir araştırmaya göre: "Medyada şiddet içerikli programların izlenmesi gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde çevrelerindeki şiddet olaylarına ilgisiz kalma veya şiddet mağdurlarına karşı duyarsızlaşma meydana getirmektedir."

Filistin'in bağımsızlığını resmi olarak tanıyan ülkeler

🔸 Aynı araştırmada: "Cline, Craft ve Courrier gibi araştırmacılar yapmış oldukları araştırmalarda, şiddete dolaysız biçimde ya da medya üzerinden aşırı ölçüde maruz kalınması, şiddet içerikli programlara karşı normal duygusal tepkilerle psikolojik bir donukluk ve boşluğa dönüştürdüğü üzerinde durulmaktadır" şeklinde geçmektedir.

🔸 Bu kısmı yine makaleden toparlayacak olursak: "Duyarsızlaşma arttıkça şiddetin dozu da artmaktadır. Bu tür insanlar gerçek dünyadaki şiddete daha az tepki verecekler, başkalarının yaşadığı acı ve sorunlara daha ilgisiz kalacaklar, empati duymayacaklar."

🔸 Bilimsel olarak incelendiğinde toplumumuzdaki belli kesimlerin, Filistin meselesine duyarsızlaşma sebeplerini bu şekilde açıklayabiliriz. Fakat ben şimdi bahsi geçen bu "duyarsızlaşma"yı farklı bir perdeden anlatacağım.

🔸 İçinizden bana hak verenler de vermeyenler de olacak. Yaşadığımız yüzyıl itibariyle bir duyarsızlaşma, vurdumduymazlık ve robotlaşma mevcut.

5 başlıkta Filistin meselesi

🔸 Bunun nasıl işlediğini öncelikle pandemide, ardından ülkemizi yasa boğan 6 Şubat Depremlerinde gördük. Şöyle bir pandemi zamanına dönelim. 7'den 70'e dünyanın her bir yerindeki insanların yaşadığı korku ve şoku bir düşünün.

🔸 Hele de ülkemizde olanları… Hastalık ve ölüm arttıkça ne yapacağımızı şaşırıyor, nasıl tepki vereceğimizi bilemiyorduk. Dışarı çıkmanın ne denli korkunç sonuçlar doğurduğunu bildiğimizden günlerce evden çıkamamıştık.

🔸 Bilemiyoruz belki de o dönemler, şu an yaşadığımız ya da yaşamak zorunda bırakıldığımız her olayın baş sorumlusudur. Hadi biraz daha zorlayayım belki de "pandemi" adı altında bizleri dizginlemeye çalışan üst aklın kanlı bir planıydı bu.

🔸 Bunları hepimiz bir kerede olsa ya düşündük ya da bu düşünceye sahip birilerinden dinledik. Neyse bu uzun uzadıya konuşulması gereken bir konu. Biz dönelim asıl konumuza. "Ne zaman bu kadar duyarsızlaştık?" mıydı asıl sorulması gereken soru?

Gazze'nin son 106 yılı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN