Görülmesi gereken 5 selatin cami
Doğudan batıya, geniş coğrafyalarda hüküm süren Osmanlı, dünyanın şahit olduğu en güçlü imparatorluklardandır. İslam merkezli devlet yapısı özellikle İslam mimarisinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bunun en güzel örneklerinden biri de selatin camilerdir. Sizler için görülmesi gereken beş selatin camiyi derledik...
Giriş Tarihi: 27.11.2023
15:51
Güncelleme Tarihi: 30.11.2023
09:15
SARAYLARI ANIMSATAN CAMİ
◾ Cami, dikdörtgen planlı olup ana kubbesi geleneksel Osmanlı mimarisinden farklı bir şekilde mihraptan uzak yapılmıştır. Sarayları andıran yapının; tavanı, mihrabı, kubbesi, ve maksureleri yoğun süslemeler ile kaplıdır.
◾ Kubbedeki mavi zemin üzerindeki yıldız işlemeler, "gökyüzüne bakıyormuş" hissini verir. Kubbeden aşağı uzanan kristal avize ise dönemin Alman İmparatorluğu tarafından Osmanlı'ya hediye edilmiştir.
📍 BEYOĞLU, NUSRETİYE CAMİİ
◾ Tophane semtinde bulunan Nusretiye Camii'nin inşasına, 1823 yılının haziran ayında başlanmıştır. Tarih 8 Nisan 1826 senesini gösterdiğinde ise inşası tamamlanmıştır.
◾ Halk arasında Tophane Camii olarak da bilinen bu yapının yerinde zamanında, Arabacılar Kışlası Camii'nin olduğu rivayet edilir. Bu yapı, 1823 yılındaki Firuzağa Yangını'nda yok olur.
Büyük Firuzağa/Cihangir Yangını
1 Mart 1823 tarihinde, Cihangir merkezinde çıkan büyük bir yangındır. Bu yangın sonucu pek çok önemli tarihi yapı yok olmuştur.
Amasya'nın incileri: Tarihi camiler
ZAFER GÖSTERGESİ BİR ESER
◾ Nusret adını alması, 1826 senesinde, Sultan II. Mahmud'un Yeniçeri Ocağı'nı kaldırmasının ardından gerçekleşmiştir. Bu olay kayıtlarda, Vaka-i Hayriye şeklinde geçer.
◾ Nusretiye Camii'de Barok ve Ampir üslupları bir arada kullanılmıştır. Aynı zamanda camide bulunan Recai Şakir Efendi hatları, yapıya farklı bir hava katmaktadır. İki minareye sahip olan bu camide bir adet hünkar kasrı vardır.
↪ "Nusret" kelimesi "zafer " manasına gelir.
Vaka-i Hayriye Olayı
Vaka-i Hayriye olarak bilinen bu olay, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un 16 Haziran 1826 tarihinde, Yeniçeri Ocağı'na son vermesidir.
Yeniçeri Ocağı
Osmanlı İmparatorluğu'nun özel maaşlı, dâimî yaya ordusundan oluşan askerî teşkilatıdır.
📍 FATİH, N URUOSMANİYE CAMİİ
◾ Nuruosmaniye Camii , Osmanlı formu ile Batı mimari ve süsleme tarzının en iyi sentezlendiği ilk eserdir.
◾ Yapı, 18. yüzyılda , Batı ile olan diplomatik, ticari ve kültürel ilişkilerin bir yansımasıdır. Eşi ve benzeri olmayan bu cami, Sultan I. Mahmud tarafından, 1748 yılında inşa ettirilir.
◾ I. Mahmud'un erken vefatından ötürü camiyi, kardeşi III. Osman, sadrazamı Mehmet Said Paşa'ya 1755 yılında tamamlatır.
◾ Cami, bir külliyenin içinde yer alır. Buna ek olarak külliye; kütüphane, çeşme medrese, sebil, hünkâr kasrı, türbe ve aşhane-imaret gibi yapılardan oluşur.
↪ Mimar Simeon Kalfa ve Mustafa Ağa Nuruosmaniye Camii'nin mimarlarıdır.
Sultan I. Mahmud kimdir?
24. Osmanlı padişahı olan I. Mahmud, divan edebiyatında Sebkati mahlasını kullanmıştır. Aynı zamanda 103. İslam halifesidir.
İstanbul'un "sur içi camileri"
OSMANLI'NIN İLK BAROK ESERİ
◾ Geniş dış avluya sahip olan caminin iki giriş kapısı vardır. Yapının iç kısmı kare şekilde planlanmış ve mihrabı çıkıntılıdır. İç kubbe kemerlerinin duvar üzerindeki bitiminde, bir kuşak halinde Fetih suresi yazmaktadır.
◾ Camiin türbesinde, Şehsuvar Sultan ve bazı şehzadelerin kabirleri bulunur. Aynı zamadan Hâkim Efendi , imaret için "Yazılsun gelin Hâkim'den bu târîh Ola a'lâ imaret-i bâb-ı erzak, 1129" ifadelerini kullanmıştır.
Hâkim Efendi
Hakim Efendi, Osmanlı döneminde yaşamış; Vak'anüvis, şair ve edip bir kimsedir.