Arama

Görülmesi gereken 5 selatin cami

Doğudan batıya, geniş coğrafyalarda hüküm süren Osmanlı, dünyanın şahit olduğu en güçlü imparatorluklardandır. İslam merkezli devlet yapısı özellikle İslam mimarisinin gelişmesine büyük katkı sağlamıştır. Bunun en güzel örneklerinden biri de selatin camilerdir. Sizler için görülmesi gereken beş selatin camiyi derledik...

📍 FATİH, NURUOSMANİYE CAMİİ

Nuruosmaniye Camii, Osmanlı formu ile Batı mimari ve süsleme tarzının en iyi sentezlendiği ilk eserdir.

◾ Yapı, 18. yüzyılda, Batı ile olan diplomatik, ticari ve kültürel ilişkilerin bir yansımasıdır. Eşi ve benzeri olmayan bu cami, Sultan I. Mahmud tarafından, 1748 yılında inşa ettirilir.

I. Mahmud'un erken vefatından ötürü camiyi, kardeşi III. Osman, sadrazamı Mehmet Said Paşa'ya 1755 yılında tamamlatır.

Cami, bir külliyenin içinde yer alır. Buna ek olarak külliye; kütüphane, çeşme medrese, sebil, hünkâr kasrı, türbe ve aşhane-imaret gibi yapılardan oluşur.

Mimar Simeon Kalfa ve Mustafa Ağa Nuruosmaniye Camii'nin mimarlarıdır.

Sultan I. Mahmud kimdir?

24. Osmanlı padişahı olan I. Mahmud, divan edebiyatında Sebkati mahlasını kullanmıştır. Aynı zamanda 103. İslam halifesidir.

İstanbul'un "sur içi camileri"

  • 10
  • 10

OSMANLI'NIN İLK BAROK ESERİ

◾ Geniş dış avluya sahip olan caminin iki giriş kapısı vardır. Yapının iç kısmı kare şekilde planlanmış ve mihrabı çıkıntılıdır. İç kubbe kemerlerinin duvar üzerindeki bitiminde, bir kuşak halinde Fetih suresi yazmaktadır.

◾ Camiin türbesinde, Şehsuvar Sultan ve bazı şehzadelerin kabirleri bulunur. Aynı zamadan Hâkim Efendi, imaret için "Yazılsun gelin Hâkim'den bu târîh Ola a'lâ imaret-i bâb-ı erzak, 1129" ifadelerini kullanmıştır.

Hâkim Efendi

Hakim Efendi, Osmanlı döneminde yaşamış; Vak'anüvis, şair ve edip bir kimsedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN