Arama

Güzel düşünme sanatı: Hüsn-ü zan

Hüsn-ü zanda bulunmak, yüce Allah'ın (CC) kullarına emrettiği ve tüm Müslümanların edinmesi gereken hasletlerdendir. Bu davranış biçimi, insanlara ruhi ferahlık sağlar. İnsanlar, olaylar ve durumlar hakkında güzel ve olumlu düşünülmesi kalplerde kin, nefret gibi kötü duyguların oluşmasına engel olur. Sizler için hüsn-ü zan kavramını ele aldık...

Hüsnü zan ile ilgili hadisler:

🔶 Ebû Hüreyre'den Resulullah'ın (SAV) şöyle dediği nakledilir:

"Zandan sakının. Çünkü zan, yalanın ta kendisidir. Birbirinizin konuştuğuna kulak kabartmayın, birbirinizin özel hâllerini araştırmayın, birbirinizle üstünlük yarışına girmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize kin beslemeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın (CC) kulları! Kardeş olun!"

(Müslim, Birr, 28)

🔶 Câbir b. Abdullah el-Ensârî şöyle aktarır:

"Ben Resulullah'ı (SAV) ölümünden üç gün önce şöyle derken işittim: 'Hepiniz mutlaka Yüce Allah'a (CC) hüsn-i zan besleyerek (sizi affedeceğini umarak) can verin.'"

(Müslim, Cennet, 82)

Kur'an ahlakı nedir?

  • 10
  • 10

🔶 Ebû Hüreyre'den aktarıldığına göre, Resulullah (SAV) şöyle buyurur:

"(Allah (CC) hakkında) hüsn-i zan beslemek, (onun af ve mağfiretini ummak) güzel bir ibadettir/ibadetin güzelliğindendir."

(İbn Hanbel, II, 407; D4993 Ebû Dâvûd, Edeb, 81)

🔶 Ebû Hüreyre'nin aktarıldığına göre, Resulullah (SAV) şöyle buyurur:

"Allah (CC) şöyle buyurur: 'Kulum benim hakkımda nasıl düşünüyorsa ben öyleyim. Ve bana dua ettiğinde ben onunla beraberim."

(Müslim, Zikir, 19)

Salavat getirmenin faziletleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN