Hadis ilminin büyüklerinden: İmam Suyuti
Tarih boyunca İslam alimleri çalışmaları ile hem halkı eğitmiş hem de bir ilmi havza tesis etmişlerdir. İbn Hacer Askalani'den kısa bir süre sonra yaşayan İmam Suyuti, kendisini hadis ilmine vakfeden, anlayış ve kavrayış kapasitesi yüksek bir alimdir. Yazdığı eserler ve yetiştirdiği talebeler ile gönül coğrafyamızın bir gül bahçesi haline gelmesinde katkısı olan İmam, aynı zamanda binlerce hadisi ezberinde tutan bir hadis hafızıydı.
Giriş Tarihi: 13.07.2022
15:48
Güncelleme Tarihi: 06.06.2024
09:38
🔵 Süyûtî'nin henüz otuz yaşına gelmeden eserleri Hindistan'dan Afrika'ya, Hicaz'dan Anadolu'ya ulaşacak kadar meşhur olmuştu. İmam'ın eserlerinin sayısının 300 ile 600 arasında olduğu söylenir.
🔵 Başlıca eserlerinden bazıları:
Hadis ilmine dair eseri: "el-Câmiu's-Sagır" Rivayet tefsirine dair eseri: "ed- Dürrü'l Mensur" İslam hukukuna dair eseri: "el-Eşbah ve'n-Nezair" Ahiret hayatını ele aldığı eseri: "el- Budûrü's-Safire" Peygamber Efendimizin (sav) mucizelerine dair rivayetleri bir araya getirdiği eser: "el-Hasaisu'l Kübra" AYET VE HADİSLER IŞIĞINDA MÜSLÜMANLAR İÇİN HAYIR YOLLARI
🔵 Eserlerinde hayatından bahseden Suyûtî'nin, "el-Müncem fi'l-muʿcem" adlı eserinde üç tabaka halinde zikrettiği hocalarının sayısı 195'i bulmaktadır.
🔵 Burada dikkat çeken bir husus vardır ki zikretmeden geçmek haksızlık olur. Bu haikate göre İmam Suyûtî'nin hocalarından 42'si kadındır.
EBU DAVUD
SÜYUTİ'NİN HAYATINA ETKİ EDEN ALİMLER
🔵 Hayatı boyunca ilim öğrenme maksadında olan İmam, bu vesile ile pek çok alimden ders almıştır. Suyûtî'nin hayatına etki eden başlıca hocaları ise şu isimlerdir:
Hanefi fıkhını öğrendiği hocası: Şümünnî ''İkinci babam'' diye bahsettiği Kafiyeci' den hadis, tefsir, hadis ve tefsir usulü dersleri aldı. Şafii fıkhı ve tefsir dersleri aldığı Mahalli Yine şafii fıkhı ve müçtehidi Bulkînî Nahiv ilminden etkilendiği alim İbn Mâlik et-TÂÎ Hadis alimi ve tarihçi Şemsüddin es-Sehavi Hanefi fakihi ve hadis alimi Seyfeddin İbn Kutluboğa ANNE BABA HAKKI İLE İLGİLİ 25 HADİS
🔵 Büyük bir talebe olduğu gibi şefkatli bir hoca da olan İmam, pek çok milletten kendisine gelen talebelere dersler verdi. Suyûtî'nin yetiştirdiği öğrencilerden öne çıkan bazı isimler:
İbn İyâs Menûfî Alkamî Muhammed b. Ali Dâvûdî Sirâceddin Neşşâr Ebu'l Hasan eş-Şazeli EFENDİMİZİN 40 ÖĞÜDÜ
İSLAMİ İLİMLERİN TAŞIYICILARI
🔵 İslami ilimler muhtelif yollarda büyük alimlerin gösterdikleri çaba ve çektikleri çile ile dünyanın hemen her noktasına yayıldı. Bir kılcal damarlar bütünü olan bu müstesna gösterge gönül coğrafyamızın bir çiçek bahçesine dönüşmesine vesile oldu.
🔵 Bilhassa hadis ilminde yazdıkalrı ile tanınan İmam Celaleddin es Suyutî de eserleri ve ilme karşı gösterdiği hassasiyet ile hem kendisinden sonra ümmeti ihya edecek talebeler yetiştirdi hem de İslam düşünce geleneğine büyük katkılar sağladı.