Hayber'in fethi nasıl gerçekleşti? Hz. Peygamber nasıl zehirlendi?
Hayber, İslam tarihi için önemli bir yere sahipti. Yahudiler sayıca çok olmalarına güvenip Müslümanları savaşa zorladı. Hicretin 7. senesi Muharrem ayı sonlarında gerçekleşen gaza, on dört gün sürdü. Bu savaştan sonra Yahudilerin İslam düşmanlığı bertaraf edildi. Peki, Efendimizin fethin eliyle gerçekleşeceğini söylediği sahabe kimdi? Hz. Peygamber, Hayber Savaşı'ndan önce nasıl dua etti? Yahudiler, Peygamber Efendimizi nasıl zehirlemeye teşebbüs etti?
Giriş Tarihi: 07.07.2020
09:19
Güncelleme Tarihi: 07.07.2021
09:24
Yahudi kadın Peygamberimizin huzuruna getirilince suçunu itiraf etti. "Bunu neden yaptın?" sorusuna şu cevabı verdi:
"Eğer gerçekten bir peygambersen, sana haber verilecek; dolayısıyla zarar görmeyecektin. Eğer peygamber değil de bir hükümdarsan, kendimizi ve insanları senden kurtarmak için yaptım!" (Sîre, 3:352; Taberî, 3:95; İbn-I Kesîr, Sîre, 3:397)
Bazı rivayetlere göre Efendimizin kadını af ettiği bazı rivayetler ise şehit olan sahabenin varislerine verdiğini belirtir.
Nitekim Peygamber Efendimiz, vefatına yakın hastalandığında Hz. Aişe'ye şöyle demişti: "Ey Âişe! Hayber'de tatmış olduğum zehirli etin elemini devamlı hissedip durdum. Şu anda kalbimin damarının koptuğunu duymaktayım ." (Buhârî, Meğâzî, 83)
O'nun hastalanmasında Hayber'deki zehirlenme hadisesinin büyük etkisi vardı.
Bu hadisenin neticesinde Peygamberimiz (sav) Hayber'de dört şeyi yasakladı. Bunlar; esir alınan kadınlara dokunmak, ehlî merkeplerin etlerini yemek, yırtıcı, azı dişli hayvanların etini yemek, ganimet mallarının bölüştürülmeden satmak veya satın almaktı.
Efendimizi sevindiren olay
Hayber'i fethettiği sırada, Habeşistan'da yaşayan Peygamberimizin amcasının oğlu Hz. Cafer ve yanında kalan muhacir Müslümanlar ile bazı Yemenliler Hayber'e geldi. Ebû Mûsâ el-Eşarî diyor ki: "Biz, Hz. Peygamber'in ortaya çıktığı haber almıştık. Biz de, ben en küçük olduğum halde, iki kardeşim Ebû Bürde ve Ebû Rühm ile birlikte, Yemen'den kavmimizden de 52-53 erkekle beraber, Hz. Peygamber'in yanına gitmek üzere yola koyulduk. Bir gemiye bindik. Denizde kuvvetli bir rüzgârdan dolayı Habeş ülkesine gittik. Orada Cafer bin Ebû Talib ile buluştuk. Onunla kaldık. Sonra hep beraber yola çıktık ve Hayber'i fethettiği esnada Hz. Peygamber'in yanına geldik. Hz. Peygamber, bize de Hayber ganimetlerinden bir şeyler verdi."
Peygamber Efendimiz, Habeşistan'dan gelen Müslümanları görünce çok sevindi. Resullullah, Hz. Cafer'e önce:
"Yaratılış ve ahlâk itibariyle bana ne kadar benziyorsun!" buyurdular. Sonra Hz. Câfer'in alnından öperek:
"Hayber'in fethi ile mi, Cafer'in gelişiyle mi sevineyim, bilemiyorum!" buyurdu.
(İbn-i Hişâm, III, 414)
Kaynak: Asım Köksal-İslam Tarihi, İslam Ansiklopedisi, Mohammad Hanif Haidary-Sebep ve Sonuçlarıyla Hayber Gazvesi