Arama

Hudeybiye Antlaşması nedir? Hudeybiye Antlaşması’nın maddeleri…

Hudeybiye Antlaşması, İslam tarihinin dönüm noktasını oluşturdu. Peygamber Efendimiz ve sahabeler, umre yapmak için çıktığı yolcukta müşriklerin engellemesiyle karşılaştı. Burada Müslümanların Peygamber Efendimize gösterdikleri bağlılık, yüce Allah'ın rızasını kazanmalarına vesile oldu. Peki, Rıdvan biatı nedir? Hudeybiye Antlaşması ne zaman yapıldı? Hudeybiye Antlaşması kaç yıl sürdü? Hudeybiye Barış Antlaşması niçin yapıldı? Hudeybiye Antlaşmasının önemi nedir? Fetih suresi nasıl nazil oldu? Hudeybiye Antlaşması'nın maddeleri…

  • 12
  • 16
HUDEYBİYE ANTLAŞMASI’NIN SONUÇLARI NEYDİ?
HUDEYBİYE ANTLAŞMASI’NIN SONUÇLARI NEYDİ?

Mekke'nin fethine doğru atılmış fiilî bir adım olan Hudeybiye Antlaşması sayesinde Müslümanlar daha fazla serbestlik kazandılar; tehlikeler de bir süre için önlenmiş oldu.

O güne kadar Müslümanları tanımayan, onları muhatap saymayan ve Hz. Muhammed'e atalarının dinini ortadan kaldırmak isteyen bir âsi nazarıyla bakan Kureyşli müşrikler, bu antlaşma ile Müslümanları kendileriyle denk bir taraf olarak kabul ettiler.

Bu durum diğer müşrik kabilelerin arasına korku saldı ve yakın bir gelecekte Müslümanların hâkim güç olacağına inanmalarını sağladı.

Bu antlaşma ile Kureyşlilerin Müslümanlara karşı fiilî düşmanlığı sona erdi. Hem Müslümanlara hem de müşriklere savaş tehdidinden uzak bir ortamda birbirlerini daha iyi tanıma ve aralarındaki ilişkileri geliştirme imkânı verdi.

Mekke'nin fethine kadar geçen iki yıl içinde Müslüman olanların sayısı, o güne kadar geçen on sekiz yıl içerisinde İslâmiyet'i kabul edenlerin sayısını aştı.

  • 13
  • 16
HZ. ÖMER NEDEN KORKTU?
HZ. ÖMER NEDEN KORKTU?

Hz. Peygamber bir seferinde gece yürürken yanında bulunan Hz. Ömer kendisine bir soru yöneltir; üç kere tekrarladığı halde cevap alamayınca üzüntü ve endişe içinde yanından uzaklaşır. Kendisi hakkında bir ayet gelmesinden korkar. Biraz sonra ona Hz. Peygamber'in kendisini çağırdığı duyurulur. Yanına gelince Peygamber Efendimiz Hz. Ömer'e, yeni geldiğini bildirdiği Fetih suresinin ilk ayetlerini okudu. (Buhârî, "Tefsîr", 48/1).

Hazret-i Ömer de şöyle demektedir:

"O gün Resûlullâh'a karşı sarf etmiş olduğum sözlerimden duyduğum korku sebebiyle, akıbetimin har olması için devamlı oruçlar tuttum, sadakalar verdim, nafile namazlar kıldım ve pek çok köle azat ettim." (İbn-i Seyyidinnâs, II, 167)

  • 14
  • 16
HUDEYBİYE’DE GERÇEKLEŞEN MUCİZE
HUDEYBİYE’DE GERÇEKLEŞEN MUCİZE

Hz. Cabir anlatıyor: "Hudeybiye günü insanlar susadı ve Efendimize geldiler. Resulullah'ın önünde deriden imal edilmiş bir su kabı vardı. Efendimiz abdest aldı. Halk ona doğru sokuldu. Bunun üzerine:

"Neyiniz var?" diye sordu. "Abdest almak ve içmek için önünüzdekinden başka suyumuz kalmadı." dediler. Allah Resulü ellerini kaba koydu. Derken parmaklarının arasından su kaynamaya başladı, tıpkı pınarların kaynaması gibiydi. Hepimiz ondan içtik ve abdest aldık."

Hz. Cabir'e: "O gün kaç kişiydiniz?" diye soruldu:

"Eğer yüz bin kişi de olsak su yetecekti, fakat biz, bin beş yüz kişi idik!" cevabını verdi. (Buhârî, Menâkıb, 25)

  • 15
  • 16
FETİH SURESİ NASIL NAZİL OLDU?
FETİH SURESİ NASIL NAZİL OLDU?

Müslümanlar, yapılan sulh antlaşmasının hikmetini ilk anda kavrayamadıkları için gösterdikleri memnuniyetsizlik ve işi ağırdan alma sebebiyle büyük bir korkuya kapıldıl. Haklarında vahiy ineceğini ve helâk edileceklerini düşünmeye başladılar. O sırada "Fetih suresi" nâzil oldu:

"(Ey Resûlüm!) Muhakkak ki Biz Sana apaçık bir fetih ihsan ettik. Böylece Allah, Sen'in geçmiş ve gelecek kusurlarını bağışlayacak; Sana olan nimetini tamamlayacak ve Sen'i (daima) doğru yola götürecektir. Ve Sana şanlı bir zaferle yardım edecektir." (Fetih suresi, 1-3)

Fikriyat'ın Kur'an-ı Kerim uygulamasında yer alan seçkin hafızlardan, Fetih Suresi'ni dinlemek ve okumak için tıklayın.

Mücemmî bin Câriye, Fetih Suresi'nin inişi esnasında ashabın nasıl korkulu anlar yaşadığını şöyle anlatır: "İnsanlar korka korka develerinin yanlarına dağılmışlardı. Birbirlerine:

"İnsanlara ne oluyor?" diye soruyorlardı. "Resulullah'a vahiy gelmiş!" dediler. Biz de herkesle birlikte, korka korka Allah Resul'ünün yanına doğru gittik. Ashap toplanınca âlemlerin efendisi Fetih Suresi'ni okudu." (İbn-i Sa'd, II, 105)

  • 16
  • 16
FETİH SURESİNİN FAZİLETİ NEYDİ?
FETİH SURESİNİN FAZİLETİ NEYDİ?

Fetih Suresinin değeri ve özelliği hakkında Hz. Peygamber şu açıklamayı yapmıştır: "Bu gece bana, üzerine güneşin doğduğu her şeyden daha değerli ve güzel bir sure gönderildi"; Peygamberimiz bunu söyledikten sonra Fetih suresini okumuşlardır (Buhârî, "Tefsîr", 48/1).

FETİH SURESİNİN ANLAMI

Peygamber Efendimiz buyurdu ki:

"Her kim namazda veya namazın dışında Fetih suresini okursa, anki Mekke'nin fethinde Peygamber (sav) ile beraber bulunmuş gibidir.

Resullullah (sav) buyurdu ki:

"Her kim Ramazan'ın birinci gecesi Fetih Suresini Allah rızası için okursa, Allahu Teâla o kimseyi bütün sene himayesine alır (korur)"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN