Arama

Hüzün yılı nedir? Hüzün yılında yaşanan olaylar...

Müslümanlar, müşriklerin boykotundan selametle çıksa da onların bu sevinci uzun sürmedi. Risaletin onuncu yılında Peygamber Efendimizi himaye edip destekleyen iki yakını vefat etti. Allah Resulü o kadar üzülmüştü ki bu seneye hüzün yılı adı verildi. Peki, hüzün yılında yaşanan olaylar nelerdir? Peygamber Efendimiz hüzün yılında kimleri kaybetmiştir?

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 5
  • 13
MÜSLÜMANLARIN MARUZ KALDIĞI ZULÜMLER
MÜSLÜMANLARIN MARUZ KALDIĞI ZULÜMLER

📌 Müşrikler, Müslümanları yolundan çevirmek için vahşete varan işkencelere maruz bırakıyordu. Zulümlerini gün geçtikçe artırıyorlardı.

➡ Varlıklı insanlara dokunmaya güç yetiremeseler de İslam'ı kabul eden köleleri kavurucu sıcakta çırılçıplak kumlara yatırıp, vücutlarını kızgın demirle dağlıyorlardı. Hz. Ebu Bekir, bu kişileri korumak için sahiplerinden satın alarak azat ediyordu.

➡ Peygamber Efendimiz (sav), Müslümanların kuvvet bulması için "Ya Rabbi! İslamiyet'i Ömer bin Hattâb veya Amr bin Hişâm (Ebû Cehil) ile teyit et" şeklinde dua ediyordu.

➡ Allah Resulü'nün duasının kabul olup Hz. Ömer ve Hz. Hamza'nın da Müslüman olmasıyla İslam daha da kuvvetlendi.

Bir defasında Hz. Ebû Bekir'in de ısrarıyla Müslümanların Kâbe önünde topluca namaz kılma gayreti müşriklerin hücumuyla önlenmek istendi. Bu olayda Hz. Ebu Bekir dahil bazı Müslümanlar ölümden döndüler.

Risaletin altıncı yılında önce Hz. Hamza, daha sonra Hz. Ömer'in Müslüman olmasıyla Kâbe'de iki saf olarak ilk defa açıkça ve topluca namaz kılındı.

(x) 📚 Peygamber Efendimizin maruz kaldığı musibetlere karşı tavrı

  • 6
  • 13
MÜSLÜMANLARA UYGULANAN BOYKOT
MÜSLÜMANLARA UYGULANAN BOYKOT

📌 Müşrikler, yaptıkları eziyetler ile İslam'ın nurunu söndürmeye çalışsa da Müslüman olanların sayısı günden güne artıyor, buna engel olamıyorlardı.

➡ Mekke döneminin 7. yılında İslam'ın azılı düşmanı Ebu Cehil'in başkanlığında Kureyş'in ileri gelenleri toplandı. Haşimoğulları ile alışveriş yapmamaya, kız alıp vermemeye, görüşmemeye, ekonomik ve sosyal her türlü ilişkiyi kesmeye karar verdiler.

➡ Aldıkları kararları, ahidname şeklinde yazıp mühürlediler ve bir beze yazıp Kâbe duvarına astılar. Böylece Müslümanların Hz. Peygamber'den sırt çevireceklerini umdular.

  • 7
  • 13
MÜŞRİKLERİN BOYKOTUNA KARŞI EBU TALİB'İN HİMAYESİ
MÜŞRİKLERİN BOYKOTUNA KARŞI EBU TALİB’İN HİMAYESİ

📌Boykot kararından sonra müminler, Ebu Talib'in mahallesinin etrafına yerleşerek Haşimilerle birleştiler. Ebu Leheb burada oturmasına rağmen mahallesinden çıkarak müşriklerin yanına gitti. Ebu Talib, İslam kabul etmemesine rağmen Müslümanları himaye altına aldı.

➡ Müslümanlar, müşrikler tarafından abluka altına alındı. Erzak temin edemedikleri için ağaç yaprakları yediler, küçük çocuklar açlıktan öldü. Ebu Cehil, Müslümanların mahallesine girip çıkanları kontrol ediyor, yiyecek temin etmelerine engel oluyordu.

Öyle ki Sa'd bin Ebi Vakkas bir defasında bulduğu deri parçasını ıslatmış ateşte kavurarak yemişti. Müslümanlar, üç yıl süren bu dayanılması güç eziyetlere katlandı. Fakat müşrikler hiçbir sonuç elde edemedi.

(x) 📚 Ebu Talib Müslüman oldu mu?

📌 Peygamber Efendimiz, müşriklerin Kâbe'ye astıkları ahidnamenin ağaç kurtları tarafından yendiğini haber verdi.

➡ Ebu Talib "Gidin, bakın. Eğer yeğenimin sözü doğru çıkmazsa her istediğinize razıyım. Ama doğru ise sizin de bu zulme son vermeniz gerekir." dedi.

➡ Ahidnameye baktıklarında gerçekten de kurtlar tarafından yendiğini gördüler. Böylece Müslümanlar bu sıkıntılı günlerden kurtuldular.

➡ Ebu Talib, Müslüman olmasa da Peygamber Efendimizi çok sever, her türlü fedakârlıklara katlanarak onu müşriklerin zulmünden korurdu. Ölürken bile Haşimoğullarına "O'na bağlı kalmalarını, uğrunda her fedakârlığı yapmalarını, sözünden çıkmamalarını" vasiyet etti.

➡ Müslümanlara uygulanan boykotun kalkmasından birkaç ay sonra Ebu Talib vefat etti. Öldüğünde 80 yaşındaydı.

(x) 📚 Hz. Muhammed'in (sav) İslam uğruna gördüğü eziyetler

  • 9
  • 13
ALLAH RESULÜ’NÜN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ: HZ. HATİCE
ALLAH RESULÜ’NÜN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ: HZ. HATİCE

📌Hz. Hatice, Ebu Talib'in ölümünden çok kısa bir süre sonra vefat etti. Amcasından sonra sadık ve vefakar eşini de kaybetmesi Allah Resulü'nü derinden üzdü.

➡ Hz. Peygamber (sav) risaletin ilk yıllarında onun destek ve sözleriyle teselli buldu. Peygamberimize "Bugüne kadar hiç yalan söylemedin. Yüce Allah'a benim inancım odur ki, seni yalnız bırakmayacaktır. Çünkü sen yetimlerin, fakirlerin yanında yer alırsın, akrabanı gözetirsin. Senin Allah'ın Resulü olduğuna şehadet ederim" diyerek ilk inanan kişi oldu. Resulullah'a (sav) maddi ve manevi olarak destekte bulundu.

➡Hz. Hatice, Kureyş'in en zenginlerindendi. Her zaman Hz. Peygamber'e canı gönülden destek verdi ve bütün varlığını Allah yolunda harcadı.

➡ Nitekim, bir defasında Cebrail aleyhisselam Resûlullah'a gelerek Hatice'ye hem Cenâb-ı Hakk'ın hem de kendisinin selâmını söylemesini ve ona içinde hiçbir gürültünün, çalışıp yorulmanın bulunmadığı oyulmuş inciden yapılma bir köşkün verileceğini müjdelemesini bildirdi.

"Yâ Resûlallah! İşte şu uzaktan sana doğru gelen Hatice'dir. Yanında içinde yemek bulunan bir kab var. Yanına geldiği zaman, ona Rabbinden ve benden selâm söyle! Cennette inciden yapılmış bir sarayın kendisine verileceğini müjdele ki, onun içinde ne gürültü patırtı vardır, ne de çalışmak çabalamak." (x) (Müslim, Fezâilü's-Sahabe, 71)

➡ Resulullah Hz. Hatice için "Kendi zamanındaki kadınların hayırlısı İmrân'ın kızı Meryem'di. Bu ümmetin kadınlarının hayırlısı da Hatice'dir." (x) ( Müslim, 69; Tirmizi, 62) buyurdu.

(x) 📚 Hz. Hatice ile Peygamber Efendimizin örnek evliliği

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN