Arama

Hz. Ali'nin Dini Kişiliği

Bizzat Resul-i Ekrem tarafından 'ilmin kapısı' olarak övülen Hz. Ali, İslam'ın dördüncü Halifesi ve dünyanın gördüğü en cesur Müslümanlardan biri idi. Çocukluğunda İslam ile şereflenen Hz. Ali, hayatı boyunca İslam davasının en ön saflarında yer aldı. Abidane ve zahidane bir yaşam süren Hz. Ali, siyasi olarak en karışık dönemde Halifeliğe geçerek büyük bir fedakarlık yaptı. Hariciler tarafından şehit edilen Halife; divan sahibi bir şair, cesur bir asker ve fedakar bir yönetici idi.

  • 16
  • 16
Adalet
Adalet

"Ey iman edenler! Kendinizin veya anne babanızın ve akrabanızın aleyhine bile olsa adaleti ayakta tutun, Allah için şahitlik eden kimseler olun. (İnsanlar) zengin olsunlar, yoksul olsunlar Allah onlara sizden daha yakındır. Öyleyse siz hislerinize uyup adaletten ayrılmayın. Eğer adaletten sapar veya üzerinize düşeni yapmaktan geri durursanız bilin ki Allah yaptığınız her şeyden haberdardır."

Nisâ Suresi 135. Ayet

Nisâ Suresi 135. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

📌 Hakkı gözetmek manasına gelen adalet, Hz. Ali'nin (RA) icraatları ve düşünce yapısında ciddi bir yer kaplar. İslam'ın davet ettiği ölçülü ve adil davranma prensibine sıkı sıkıya bağlı olan Hz. Ali (RA), aynı zamanda Resulallah Efendimiz (SAV) tarafından Yemen'e kadı olarak gönderilir. Bu kadılık görevinde İslam Hukuku'nun temel prensiplerini pratik olarak uygulama şansı bulan Hz. Ali (RA), fıkıh (İslam Hukuku) ilminde derinleşir. Halifeliği döneminde valilere, halka karşı adil ve sert olmamayı öğütleyen Hz. Ali (RA) hayatının hiçbir döneminde adalete sırtını çevirmez.

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Hicri ikinci yılın sonunda Efendimizin (SAV) kızı Hz. Fatıma (R.ANHA) ile evlenen Hz. Ali'nin (RA) bu evlilikten Hasan, Hüseyin, Muhsin, Ümmü Külsüm ve Zeyneb isimli çocukları meydana gelir.

Kur'an'da geçen 'adalet' ile ilgili ayetler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN