Arama

Hz. Ali'nin Dini Kişiliği

Bizzat Resul-i Ekrem tarafından 'ilmin kapısı' olarak övülen Hz. Ali, İslam'ın dördüncü Halifesi ve dünyanın gördüğü en cesur Müslümanlardan biri idi. Çocukluğunda İslam ile şereflenen Hz. Ali, hayatı boyunca İslam davasının en ön saflarında yer aldı. Abidane ve zahidane bir yaşam süren Hz. Ali, siyasi olarak en karışık dönemde Halifeliğe geçerek büyük bir fedakarlık yaptı. Hariciler tarafından şehit edilen Halife; divan sahibi bir şair, cesur bir asker ve fedakar bir yönetici idi.

  • 8
  • 16
Cesareti
Cesareti

📌 Hayber'in fethi sırasında Hz. Ali'nin (RA) cesareti açıkça görülür. Hayber düşmemesi üzerine Resulallah (SAV), "Sancağı yarın öyle bir zata vereceğim ki Allah ve Resulü'nü sever; Allah ve Resulü de onu sever" der. Seleme İbnu'l Ekva Hayber'in fethini şöyle anlatır: Ali (RA) şöyle dedi: "Ben, annemin arslan dediği kimseyim, Ormanların çirkin manzaralı arslanı gibi, Düşmanlara kilo ile ton tartarım." Sonra Merhab'ın başına bir darbe indi ve onu öldürdü. Hayber onun eliyle fethedilmişti."

(Müslim, Cihad 132, 1807)

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

  • 9
  • 16
Doğruluk
Doğruluk

"Allah esenlik yurduna çağırıyor ve dilediğini doğru yola iletiyor."

Yunus Suresi 25. Ayet

(x) Yunus Suresi 25. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

📌 Doğruluk, imani özelliklerin kişide tebarüz etmesidir. Kişi imanın gereklerinin yerine getirdiğinde doğru olmak dışında bir ihtimal söz konusu değildir. Doğruluk Allah Teala'nın kelamı, Kur'an-ı Kerim ile doğrusal bağlantılıdır. Allah'ın bize bildirdikleri; emirleri ve nehiylerini yapma eylemi, bir tutarlılık arz eder. Bu tutarlılık da ortaya doğruluğu koyar. Hz. Ali'nin (RA) yaşantısı bize, doğruluğun imanın bir yansıması olduğunu gösterir. O fiillerinde, konuşma ve yazılı metinlerinde doğrudur ve tüm ümmete doğru olmayı vasiyet eder.

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Kaynaklarda bulunan farklı bilgilere göre Hz. Ali'nin (RA) iman ettiğinde yaşının dokuz, on ya da on bir olduğu tartışılır. Efendimize (SAV) iman eden ilk çocuk kendisidir.

Doğruluk ile ilgili ayetler

  • 10
  • 16
Doğruluk
Doğruluk

📌 Hilafet seçiminde Abdurrahman b. Avf (RA) Hz. Ali'ye (RA) "Senin Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a yakınlığın, İslâm'da da kıdemin, (önceliğin) var, bunu biliyorsun. Allah da üzerinde murakıbtır. Kasem ediyorum, seni seçecek olsam mutlaka adaletli olursun, Osman'ı seçecek olsam kesinlikle onu dinleyip itaat edersin.." demiştir.

(Buhârî, Fedâilu'l-Ashâb 8, Cenaiz 96, Cihad 174, Tefsir, Haşr 5, Ahkâm 43)

📌 Bu örnek Hz. Ali'nin (RA) Ashab-ı Kiram içerisindeki önemini ve doğruluğunu ortaya koyar. Nitekim bu seçimde Hz. Osman (RA) Halife seçilir ve Hz. Ali (RA) biat eder.

Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın

  • 11
  • 16
İmani Yönü
İmani Yönü

"Rabbimiz! Doğrusu biz 'Rabbinize inanın!' diyerek, imana çağıran bir davetçiyi işitip iman ettik. Rabbimiz! Günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi sil ve bize iyilerin ölümünü nasip et."

Âl-i İmrân Suresi 193. Ayet

Âl-i İmrân Suresi 193. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

📌 İman, İslam'ın temel kaidelerindendir. Kelime-i şehadetin dil ile söylenmesi ve kalp ile tasdik edilmesi anlamına gelen iman, Hz. Ali'nin (RA) üzerine düşündüğü meselelerdendir. Hz. Ali (RA) imanın ihsan üzerine sabit olduğunu söyleyip, Müslümanları ihsanda bulunmaya davet eder. Hz. Ali (RA) imanı, kulun Allah'a (CC) karşı olan görevlerini tam ve nakıssız bir şekilde Yüce Allah'a iade etmesi olarak görür. İman ve takvayı bir doğrultuda kabul eden Hz. Ali (RA), bu iki kavramın artmasının paralel olduğunu zikreder. Hz. Ali (RA) sahabe olması, alimliği ve ibadet yönü ile ihsan derecesine ulaşmış bir imani bilince sahiptir.

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Hz. Ali (RA) beş yaşından hicrete kadar Efendimizin (SAV) himayesi altında kalır.

Allah'a iman nasıl olmalıdır?

  • 12
  • 16
Takvâ Yönü
Takvâ Yönü

"Ey Âdem oğulları! Size mahrem yerlerinizi örtecek giysi, süsleneceğiniz elbise yarattık. Takvâ elbisesi, işte o daha hayırlıdır. Bunlar Allah'ın âyetlerindendir. Umulur ki düşünüp öğüt alırlar."

A'râf Suresi 26. Ayet

A'râf Suresi 26. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın

📌 Dini hassasiyetlere karşı gösterilen titizlik olarak ifade edilen takva, Hz. Ali'nin (RA) en dikkatli olduğu hususlardan biridir. Hz. Ali (RA) yaşantısı boyunca takvâya uygun, sade, gösterişten uzak ve Kur'an ve sünnete sıkı sıkıya bağlı kalır. Bu özellikler O'nu (RA) örnek bir karakter yaptığı gibi Müslümanları da takva sahibi olmaya iter. Hz. Ali'ye (RA) göre takva, ahiret azığıdır. Müslüman ahlakının en mühim özelliklerinden olan takva Allah Teâlâ'nın önem verdiği, kıymetli gördüğü bir ameldir.

(x) 🔍 Bilgi Notu:
Peygamber Efendimizin (SAV) naaşı Hz. Ali (RA) ve amcası Hz. Abbas'ın (RA) çocukları tarafından yıkanmıştır.

İnsanın kazanacağı en üstün mertebe

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN