Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman'ın oğluna verdiği öğütler...
Hz. Lokman, yüce Allah'ın kendisine hikmetler bahşettiği salih bir zattır. Hikmetli sözler ile gönüllere şifa vermesinden dolayı Lokmanü'l-hakim olarak da bilinir. Hz. Lokman'ın öğütleri, Müslümanlara yol gösterici olması bakımından önemlidir. Hz. Lokman kimdir? Hz. Lokman, Kur'an'da geçiyor mu? Hz. Lokman, peygamber midir? Hz. Lokman'ın oğluna öğütleri...
Giriş Tarihi: 24.02.2021
15:52
Güncelleme Tarihi: 10.04.2021
10:16
"Ey oğul! Her işinde ilim ve tecrübe sahibi kimselerle istişare et, onların fikrini almaya çalış."
➡ İnsan, aldığı kararlar ile hem kendisini hem de toplumu etkilemektedir. Bundan dolayı da herhangi bir karar almadan önce ilim sahibi birine danışmak ve makul öneriler almak kişiye güven verir. Kur'an-ı Kerim'de müminin üstün vasıfları anlatılırken onların, işlerini aralarında istişare ederek yürüttüklerinin altı çizilmiştir. İstişare, Müslümanların hem birbirlerine karşı sevgi ve saygılarının artmasını hem de birlik ve beraberlik ortamının oluşmasını sağlar.
"Ey oğul! Dünya dipsiz bir denizdir. Onda niceleri boğulmuştur. Bunun için takvadan bir gemi edin. İçine imanı yükle. Tevekkül yelkeniyle açıl. Ancak bu şekilde selâmetle yol alır, sahile çıkarsın."
➡ İnsan, doğumundan ölümüne kadar yüce Allah'ın sunduğu nimetlerden faydalanır. Fakat müminler dünya hayatının nimetlerine kapılıp gitmemelidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurur: "Kim kalbini tamamen dünya sevgisine kaptırırsa, üç şeye müptela olur: Yorgunluğu bitmeyen çırpınma, ne kadar kazansa doymayan hırs, tamah, bitmeyen emel ve arzu."
➡ Kim nefsin arzularından kendini arındırarak imanını yoldaş edinirse selamete kavuşur.
"Ey oğul! Nice ağır yükler taşıdım. Fakat kötü komşu kadar ağır bir yüke rastlamadım. Nice acılar tattım, fakat fakirlikten daha şiddetli bir acı tatmadım."
➡ İnsanın ailesinden sonra en yakın sosyal çevresi komşulardır. İyi komşu, zor günlerde birbirine destek olup sıkıntı ve kederin göğüslenmesini, sevincin paylaşılmasını sağlar. Bundan dolayı da sosyal yapıyı güçlendirir. Kötü komşu ilişkileri de sürekli rahatsızlık, güvensizlik ve yalnızlık hissi uyandırır.
"Ey oğul! Dünyaya geldin geleli ahirete doğru yol alıyorsun. Bunun için ahiret yurdu, sana dünya yurdundan daha yakındır."
➡ Dünya insanların geçici yurdudur. Nitekim Peygamber Efendimiz (sav) de kıyametin yakınlığı hakkında şöyle buyurur: "Ben ve kıyamet şu iki parmağım gibiyiz." Allah Resulü (sav) bu cümleyi kullanırken bitişik iki parmağını işaret ederdi. Bununla kıyametin yakınlığını haber verirdi.
➡ İnsanın bu dünyadaki varlığının sebebi kulluktur. Ölüm dünya hayatının sonu, ahiret hayatının başlangıcıdır.
"Ey oğul! Bir cemaatin bulunduğu yere gittiğin vakit, önce onlara İslam'ın okunu at, yani selâm ver. Sonra bir köşeye otur, onları konuşuyor halde görmedikçe sen de konuşma. Şayet Allah'ın zikrine dalacak olurlarsa sen de onlara katıl. Fakat başka bir söze geçerlerse oradan ayrıl."
➡ İslam'ın Müslümanlar arasında kurmak istediği muhabbete aracı olan güzel davranışlardan biri de selamlaşmaktır. Peygamber Efendimiz bir hadisinde selamlaşmak ile ilgili olarak; "İnsanların Allah nezdinde en hayırlısı, önce selam verenleridir." buyurmuştur.
İslam'da kardeşlik hakkında 40 hadis