Arama

Hz. Osman'ın (RA) vakfiyesi: Rume kuyusu

Müslümanların dünya tarihine hediye ettikleri en güzel anlayışlardan biri vakıflardır. Ashab-ı Kiram'dan pek çok kimse mallarını vakfederek insanlığın hizmetine sunmuşlardır. Hz. Osman'ın (RA) Müslümanları ferahlatmak amacıyla bir Yahudi tüccardan satın alarak vakfettiği Rume kuyusu, günümüzde Müslümanların işgalcilere karşı yürüttüğü boykot hareketinin bir örneğidir. Müslümanların birlik, beraberlik ve dayanışmasının tarihi bir vesikası olan Rume kuyusunun hikayesini araştırdık.

  • 5
  • 9
Rume kuyusu hikayesi
Rume kuyusu hikayesi

🔸 Müslümanlar Mekke'den Medine'ye hicret ettiklerinde su problemi ile karşı karşıya kaldılar. Şehrin Akik vadisinin aşağısında, sel sularının biriktiği yerin yakınında Rume kuyusu vardır. Etrafı taşlarla örülü olan Rume kuyusundan başka tatlı su kaynağı bulunmamaktadır.

🔸 Rume kuyusu Rumetül Gifari'den sonra bir Yahudi'nin eline geçer. Kendisi para karşılığında Müslümanlara su satmaya başlar. İnsanın en temel ihtiyacı olan suyu, bir müddet sonra Yahudi tüccar, Müminlere fahiş fiyatlarla satmaya başlar ve bu durum Müslümanları yıpratır.

Hicret ne demektir?

Hicret, kelime anlamı göç olmakla birlikte Müslümanların Hz. Peygamber (SAV) ile Mekke'den Medine şehrine göç etmesini ifade eder.

🔸 Müminlerin zorlandıklarını gören Allah Resulü (SAV) bu duruma bir çözüm üretmeye niyetlenir ve kuyunun kamu malı olmasını, sonrasında ücretsiz faydalanılmasını ister.

🔸 Daha sonra Allah Resulü (SAV) Müslümanları meydana toplar. Oradan seslenerek kuyuyu satın almak için ekonomik durumu iyi olan birilerinin olup olmadığını sorar. Bunu duyan Hz. Osman (RA) öne atılır ve Yahudi'den kuyuyu satın almak için iyi bir teklifte bulunur.

Hz. Osman (RA) kimdir?

Hz. Osman (RA); ilk Müslümanlardan, cennetle müjdelenen on sahabeden, 3. İslam Halifesi ve Peygamber Efendimizin (SAV) damadı.

🔸Yahudi tüccar bu teklif karşısında kuyunun yarısını Hz. Osman'a (RA) vermeyi kabul eder. Artık kuyunun yarısı Müslümanların olmuş olur ve su bedelsiz olarak verilir.

🔸 Yahudi tüccarın ise suyu satılmamaktadır. Çünkü ondan kimse su almaz. Bunu gören Yahudi, kuyunun geri kalan yarım kısmını da Hz. Osman'a (RA) satmayı teklif eder. Böylece Rume kuyusu tamamen Müslümanların olur.

GAZZEDE'Kİ ÇOCUKLAR UYUYAN KALPLERİ UYANDIRIYOR?

  • 8
  • 9
Rume kuyusunun şu anki durumu
Rume kuyusunun şu anki durumu

🔸 İlerleyen süreçte Medine valileri tarafından Ömer b. Abdülaziz yaptığı gibi Rûme Kuyusu'na özel ehemmiyet verilir ve etrafı taşlarla örülür. Böylece kuyu müstakil bir mekan hüviyeti kazanır.

Ömer b. Abdülaziz kimdir?

Ömer bin Abdülaziz, Emevî halifelerinin sekizincisi ve Mervan bin Hakem'in torunudur.

🔸 Fakat Abbasiler zamanında, Medine'nin nüfusunun azaldığı yıllarda, şehir merkezinin oldukça uzağında bulunan Rûme Kuyusu'nun suyuna ihtiyaç duyulmadığı da olur.

Abbasiler kimdir?

Abbasiler, Emevi Devleti'nden sonra İslam Devleti yönetimini almıştır. Bu yönetim beş yüz yıldan fazla sürmüştür.

  • 9
  • 9
Osmanlı zamanında Rume kuyusu
Osmanlı zamanında Rume kuyusu

🔸 Osmanlı Devleti döneminde Rume kuyusu, birkaç kez tamir edilir. Suudi yönetimi burayı Mescid-i Nebevî'ye ait vakfiye alanı içerisinde bırakır.

🔸 Günümüzde ise çevresinde iki ayrı kuyunun kazıldığı Rûme Kuyusu, süs bitkileri ekimiyle deneme üretiminin yapıldığı bir alanda bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN