Arama

Hz. Osman'ın (RA) vakfiyesi: Rume kuyusu

Müslümanların dünya tarihine hediye ettikleri en güzel anlayışlardan biri vakıflardır. Ashab-ı Kiram'dan pek çok kimse mallarını vakfederek insanlığın hizmetine sunmuşlardır. Hz. Osman'ın (RA) Müslümanları ferahlatmak amacıyla bir Yahudi tüccardan satın alarak vakfettiği Rume kuyusu, günümüzde Müslümanların işgalcilere karşı yürüttüğü boykot hareketinin bir örneğidir. Müslümanların birlik, beraberlik ve dayanışmasının tarihi bir vesikası olan Rume kuyusunun hikayesini araştırdık.

  • 8
  • 9
Rume kuyusunun şu anki durumu
Rume kuyusunun şu anki durumu

🔸 İlerleyen süreçte Medine valileri tarafından Ömer b. Abdülaziz yaptığı gibi Rûme Kuyusu'na özel ehemmiyet verilir ve etrafı taşlarla örülür. Böylece kuyu müstakil bir mekan hüviyeti kazanır.

Ömer b. Abdülaziz kimdir?

Ömer bin Abdülaziz, Emevî halifelerinin sekizincisi ve Mervan bin Hakem'in torunudur.

🔸 Fakat Abbasiler zamanında, Medine'nin nüfusunun azaldığı yıllarda, şehir merkezinin oldukça uzağında bulunan Rûme Kuyusu'nun suyuna ihtiyaç duyulmadığı da olur.

Abbasiler kimdir?

Abbasiler, Emevi Devleti'nden sonra İslam Devleti yönetimini almıştır. Bu yönetim beş yüz yıldan fazla sürmüştür.

  • 9
  • 9
Osmanlı zamanında Rume kuyusu
Osmanlı zamanında Rume kuyusu

🔸 Osmanlı Devleti döneminde Rume kuyusu, birkaç kez tamir edilir. Suudi yönetimi burayı Mescid-i Nebevî'ye ait vakfiye alanı içerisinde bırakır.

🔸 Günümüzde ise çevresinde iki ayrı kuyunun kazıldığı Rûme Kuyusu, süs bitkileri ekimiyle deneme üretiminin yapıldığı bir alanda bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN