Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

İngiliz işgaline ve Hindu yayılmacılığına karşı duran alim: Mevdudi

Pakistanlı alim ve düşünür Mevdudi, genç yaşlarından itibaren İngiliz sömürgesine karşı çıkmış; Hindu yayılmacılığının ise karşısında durmuştu. Cemaat-i İslami teşkilatını kurarak bunlara karşı bilinç oluşmasını sağlayan Mevdudi, İslami temellere dayanan bir toplum hayali kurmuş; kanunların Kur'an ve sünnete bağlı olmasını istemişti. İslam ülkelerinin yabancılar tarafından sömürgeleştirilme sebeplerini ortaya koyan Mevdudi'nin 30'dan fazla dile çevrilen eserleri, Avrupa, Kuzey Amerika, Afrika ve bütün Asya'ya ulaşmış; Müslüman aydınları ve siyasileri etkilemiş, 20. yüzyılda gerçekleşen İslami hareketlerin öncüsü olmuştu.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 14
  • 16
İSLAM ÜLKELERİNİN SÖMÜRGELEŞMESİNİ NASIL AÇIKLIYORDU?
İSLAM ÜLKELERİNİN SÖMÜRGELEŞMESİNİ NASIL AÇIKLIYORDU?

İslam toplumunun bilim ve teknolojide ciddi bir varlık gösterememesi yüzünden Batı bu coğrafyayı kolonileştirmiş, açtığı eğitim kurumlarında kendi değerlerine yabancılaşan kimseler kanalıyla gerçekleştirdiği sömürge faaliyetini giderek kültür ve kimlik alanına da yaymıştır.

Bunun karşısında geleneksel muhafazakâr kesim, eskimiş ve birçok bakımdan işlevini yitirmiş bir kültür mirasına sahip çıktığından dolayı kendi toplumlarının kurtuluşu için yeni projeler üretip devreye sokamamıştır.

  • 15
  • 16
İNSAN HAKLARI KONUSUNDA VEDA HACCINI ÖRNEK GÖSTERDİ
İNSAN HAKLARI KONUSUNDA VEDA HACCINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Onun verdiği 21 maddelik haklar listesinde Batılılar tarafından açıklanan insan hakları beyannamesiyle örtüşen bazı noktalar bulunduğu gibi sadece İslam'a has olan maddeler de vardır. Bunlar arasında bireyin iyiliği destekleme ve kötülüğe karşı koyma, günahtan sakınma, zalime boyun eğmeme, yönetime katılma, dinî baskıdan korunma hakları sayılabilir.

Mevdûdî ırka, dile ve coğrafyaya bağlı milliyetçiliğe karşıdır; zira milliyetçilik onun için nazarî değil pratik bir meseledir. Bu sebeple Hinduların tek devlet çatısı altında yaşamaları için savundukları birleşik Hint milliyetçiliği fikrine şiddetle karşı çıkmıştır.

  • 16
  • 16
ONUN GÖRÜŞLERİ İSLAMİ HAREKETLERDE ETKİLİ OLDU
ONUN GÖRÜŞLERİ İSLAMİ HAREKETLERDE ETKİLİ OLDU

Savunduğu toplumsal değişim projesi Pakistan dışında Bengladeş, Keşmir, Sri Lanka, Hindistan, Sudan, Afganistan, İran, bazı Kuzey Afrika ve Yakındoğu ülkeleriyle İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki Müslüman topluluklarınca benimsenmiştir.

Yorumları, Seyyid Kutub tarafından geliştirilmiştir. Ayrıca Kahire, Şam, Amman, Mekke, Medine, Cidde, Küveyt, Rabat, İstanbul, Londra, New York, Toronto ve daha başka merkezlerde konferanslar ve dersler vermiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN