Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • İslam'a göre nazar var mıdır? Nazara karşı hangi sure ve dualar okunur?

İslam'a göre nazar var mıdır? Nazara karşı hangi sure ve dualar okunur?

Halk arasında kötü niyetli insanların bakışlarıyla varlıklar üzerinde olumsuz etkiler bırakması nazar olarak tanımlanır. Peki, İslam'da nazar var mıdır? Nazar için okunacak sure ve dualar nelerdir? Nazara karşı hangi tedbirler alınır? Nazar için kurşun döktürmek, muska yazdırmak ve nazar boncuğu takmak haram mıdır? Sizler için nazar hakkında bilinmeyenleri derledik.

  • 18
  • 29

Ancak nazarın genellikle kırsal çevrelerde ve yoksul insanlar arasında yaygın olduğu görülüyor. Bu insanlar arasında çok değer taşıyan at, inek, ev, bahçe gibi unsurları ya da çok sevdiği çocuklarını kaybetme korkusu, sürekli bir tedirginlik yaratmakta ve kötü gözlü kişilerin bakışlarına karşı önlemler almaya sevk ediyor. Öte yandan öğrenim durumu yüksek olup da ekonomik açıdan daha iyi şartlara sahip kişiler arasında da yoksul kesim kadar olmasa da nazar inancının bulunduğu dikkati çekiyor.

  • 19
  • 29

Halk arasında yapılan incelemelerden yola çıkarak nazara en çok kadınların inandığı, bunu erkeklerin ve gençlerin takip ettiği söylenebilir. Kadınların da özellikle ekonomik, sosyal ve kültürel yönden alt seviyede olanları ile yaşlı kesimi arasında nazarın yaygın olduğu görülür. Bu insanlar, felaketlerle, hastalıklarla, herhangi acı bir olayla karşılaştıklarında yoksulluktan kaynaklanan çaresizlik nedeniyle nazara ve nazarla ilgili büyüsel işlemlere sarılırlar.

  • 20
  • 29
HALK ARASINDA NAZARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER NELERDİR?
HALK ARASINDA NAZARA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER NELERDİR?

Nazar muskası

Küçük çocukları ya da yetişkinleri nazardan korumak için alınan tedbirlerden birisi; hocaya ya da bir din adamına "nazar muskası" hazırlatmaktı. Kur'an'ın bir veya birkaç suresi yahut çeşitli duaların bir kâğıda yazıldıktan sonra bunun üçgen şekline getirilip yedi kat muşambaya sarılmasıyla yapılan muska, bir bez kılıf içerisinde omuzda, boyunda ya da koyunda taşınır. Diğer taraftan muskayı hazırlayan hocaya emeğinin karşılığı olarak kişinin ekonomik durumuna göre bir miktar para ya da buğday, arpa, un gibi yiyecek türünden hediye vermek de âdettir.

  • 21
  • 29

Maşallah

Halk arasında herhangi bir özelliğiyle göze batan bir kişinin, bitkinin, çiçeğin, hayvanın kısacası canlı ya da cansız varlıkların hayranlıkla övülmesinin ardından, nazar değme olayının meydana gelmemesi için, "maşallah", "nazar değmez inşallah" gibi sözlerin söylenmesi istenir.

Bunun sözle ifade edilmesinin yanı sıra bazı kişilerin, maşallah yazılı altın veya gümüş takıları, çocuklarının omuzuna iliştirdikleri, boyunlarına ya da bileklerine taktıkları görülür. Hatta yeni iş yeri açanlar, ev alanlar, yeni evli çiftler, nazardan korunmak için, maşallah yazılı bir levhayı, resmi ya da bir süs eşyasını gelenlerin rahatlıkla görebileceği bir yere asarlar. Geçimlerini kamyon, minibüs şoförlüğü yaparak sağlayan bazı kişilerin de araçlarının arkasında, camlarında nazar sonucu gelebilecek herhangi bir kazaya uğramamak için maşallah levhasına ya da yazısına rastlamak mümkündür.

  • 22
  • 29

Nazarlık

Nazarlık, nazarı uzaklaştırdığına ve etkisiz kıldığına inanılan mavi boncuk, yedi delikli boncuk, kendiliğinden delinmiş taş, sarımsak, kartal pençesi, hurma çekirdeği, yumurta kabuğu, kurban gözü, geyik boynuzu, çörek otu, kuru karanfil, üzerlik vb. nesnelere verilen genel addır. Bunlardan bir kısmı üstte taşınır bir kısmı hayvanlara bağlanır, bazısı da evlere veya bağ-bahçeye, tarlaya asılır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN