Arama

İslam’a uygun bir düğün nasıl olmalı? Merak edilen dini sorular...

Müslümanların günlük hayatta kendisine gerekli olan dini bilgiyi öğrenmesi farzdır. Yapılan bütün işler, dinin kapsamı içerisinde yer aldığından İslam'ın dışında kalan hiçbir konu yoktur. Bundan dolayı da müminler sergiledikleri davranışların dini hükmünü bilmesi gerekir. İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve onun hayata uygulanmış şekli olan Peygamber Efendimizin (SAV) hadisleri ideal mümini oluşturur. Peki, namaz kılanın önünden geçilmesi namazı bozar mı? İslam'a uygun bir düğün nasıl olmalı? Geçmiş senelerin zekatı nasıl hesaplanır? Vesveseden nasıl kurtuluruz? Merak edilen dini sorular...

💠 Özellikle ibadet ederken, namaz kılarken şeytanın insanın aklına birçok şey getirdiğine ve bu yolla insanı şaşırttığına değinen Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur:

"Namaza nidâ edildiğinde (ezan veya ikamet okunduğunda) şeytan geri döner, ezanı duyamayıncaya kadar yellenerek kaçar, uzaklaşır. İkamet bitince döner, kişi ile nefsi arasına vesvese atarak şöyle der: "Şunu hatırla, şunu hatırla, bunu hatırla ... Ta kaç rekat kıldığını hatırlayamayıncaya kadar devam eder." Kişi de kaç rekât kıldığını hatırlayamayacak kadar şaşırır." (Buhârî, Ezan, 4; Müslim, Salat, 16,18, 19; Ebû Dâvud, Salat, 30)

💠Müslümanların vesveseye itibar etmemesi gerekir. Nitekim vesvese, üzerinde durdukça yoğunlaşır.

  • 10
  • 14
Geçmiş senelerin zekatı nasıl hesaplanır?
Geçmiş senelerin zekatı nasıl hesaplanır?

💠 Zekât, İslam'ın belirlediği şartlarda zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder.

💠 Bir kimseye zekâtın farz olması için o kişinin Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve hür olması bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla hakikaten ya da hükmen artıcı, yani kazanç sağlayıcı nitelikte "nisap miktarı" mala sahip olması gerekir. Artıcı olmaktan kastedilen, malın sahibine gelir, kâr, fayda temin etmesi yahut kendiliğinden çoğalma ve artma özelliğine sahip bulunmasıdır.

Fikriyat'ın kıymetli yazarı Prof. Dr. Murat Şimşek'in kaleme aldığı
"Şirket ve kurumlar için zekat nasıl hesaplanır" yazısı için tıklayın

  • 11
  • 14

💠 Zekâtın farz olması için ayrıca nisap miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üzerinden bir kameri yılın geçmesi ve yılsonunda da nisap miktarını koruması gerekir. Yıl içerisindeki artış ve düşüşlere itibar edilmez. Zekât bu süre dolmadan önce de verilebilir.

💠 Zekâtın geçerli olmasının şartlarına gelince, öncelikle "niyet" şarttır. Zekât bir ibadet olduğu için niyetsiz yerine getirilemez. Ayrıca fakire verilmesi ve teslimi demek olan "temlik" de şarttır. Yemek hazırlayıp yedirmek gibi yollarla fakire zekât verilmiş olmaz.

💠 Zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsü altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir. Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir.

Fikriyat'ın kıymetli yazarı Prof. Dr. Murat Şimşek'in kaleme aldığı
"Şahıslar ve küçük işletmeler için zekat nasıl hesaplanır" yazısı için tıklayın

  • 12
  • 14

💠 Zekât vermekle yükümlü olduğu hâlde önceki yıllarda zekâtını vermemiş olan kimse, elinde malı varsa zekâtını vermediği geçmiş yılların zekâtını da verir.

💠 Mesela iki yıl zekât vermeyen bir kişi, ilk yılın zekâtını verdikten sonra ikinci sene için kalan paranın % 2,5'unu zekât olarak verir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 329-333, 391).

Zekat kimlere verilir?

  • 13
  • 14
Namaz kılanın önünden geçilmesi namazı bozar mı?
Namaz kılanın önünden geçilmesi namazı bozar mı?

💠 "Dinin başı İslam (Kelime-i şehadet getirerek Allah'a teslim olmak), direği ise namazdır." (Tirmizî, Îmân, 8; İbn Hanbel, V, 231)

💠 Namaz kılanın önünden geçilmekle namazı fâsid olmaz; geçenin erkek veya kadın olması arasında fark yoktur. Bu işi bilerek, farkında olarak yapan kişi mükellef ise günahkâr olur.

💠 Mekruh olan geçiş, açık alan ve büyük camiye göre namaz kılanın secde mahallinden; küçük mescitte ise karşısından geçmektir. Önünden geçilme ihtimali bulunan yerde namaz kılan kişilerin sütre edinmesi, yani bir sütunu veya baston, şapka ve şemsiye gibi şeyleri siper edinmesi müstehaptır.

🔍 Yol gösterici 50 hadis

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN