Arama

İslam’ın en müstesna sembolü ‘ezan’ın dünü ve bugünü

Peygamberimizin emriyle Hz. Bilal tarafından ilk olarak okunduğu günden beri ezan, güneşin üzerine doğduğu her bir mekânda, Uzakdoğu'dan başlayıp Batı'nın en uç noktasına varıncaya kadar müminlerin sadâlarıyla göklere yükselmektedir. Mana ve muhtevası bakımından ezan hem namaz hem de İslâm için bir çağrıdır; fetih ve zaferlerin vazgeçilmez bir unsurudur.

Nitekim Mekke'nin fethinden beri ele geçirilen her beldede yapılan ilk uygulamalardan biri, fetih müjdesini her tarafa duyurmak üzere yüksek bir yerde ezan okumak olmuştur. Baki'nin meşhur Kanunî Sultan Süleyman Mersiyesi'ndeki, "Aldın hezâr bütgedeyi mescid eyledin / Nâkūs yerlerinde okuttun ezanları" beyti bu uygulamanın divan şiirine aksetmiş bir ifadesidir.

  • 34
  • 40

"Sonra bunun ardından yine kalpleriniz katılaştı. Şimdi onlar taş gibi, hatta daha da katıdır. Çünkü öyle taş var ki, içinden ırmaklar fışkırır, öylesi var ki, çatlar da bağrından su kaynar, öylesi de vardır ki, Allah korkusundan yukarıdan yere düşer." (Bakara sûresi (2), 74)

  • 35
  • 40

"Yedi gök, yeryüzü ve bunların içinde bulunanlar, Allah'ı tesbih ederler. O'nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ama siz onların tesbihlerini anlamazsınız." (İsrâ sûresi (17), 44)

  • 36
  • 40
İslam’ın en müstesna sembolü ‘ezan’ın dünü ve bugünü

"Namaz için ezân okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezânı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezân bitince geri gelir. Kâmet başlayınca yine uzaklaşır, bittiğinde ise geri dönüp kişi ile kalbinin arasına girer ve: «Şunu hatırla, bunu düşün!» diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir. Öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rekât kıldığını bilemeyecek hâle gelir." (Buhârî, Ezân, 4; Müslim, Salât, 19)

  • 37
  • 40
EDEBİYATIMIZDA EZAN
EDEBİYATIMIZDA EZAN

Ezan, kültürümüzde olduğu kadar edebiyatımızda da önemli bir yer tutar. Tevfik Fikret, Mehmet Akif, Yahya Kemal, Ziya Gökalp, Arif Nihat Asya ve Necip Fazıl'ın şiirlerinde ezan, şairlerin ruh ve düşünce dünyalarını farklı şekillerde etkilemiştir.

  • 38
  • 40
MEHMET AKİF İÇİN EZAN
MEHMET AKİF İÇİN EZAN

"Bu ezanlar-ki şehâdetleri dînin temeli
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli"

Aldığı eğitim ve yetiştiği muhitin tesiriyle Mehmet Akif'in şiirlerinde ezanın ayrı bir yeri vardır. Mehmet Akif, "İstiklâl Marşı"nda; "Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli" derken ezanın önemini kültürel bir zeminden daha çok dinî bir zemine oturtur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN