Arama

İslam’ın en müstesna sembolü ‘ezan’ın dünü ve bugünü

Peygamberimizin emriyle Hz. Bilal tarafından ilk olarak okunduğu günden beri ezan, güneşin üzerine doğduğu her bir mekânda, Uzakdoğu'dan başlayıp Batı'nın en uç noktasına varıncaya kadar müminlerin sadâlarıyla göklere yükselmektedir. Mana ve muhtevası bakımından ezan hem namaz hem de İslâm için bir çağrıdır; fetih ve zaferlerin vazgeçilmez bir unsurudur.

Nitekim Mekke'nin fethinden beri ele geçirilen her beldede yapılan ilk uygulamalardan biri, fetih müjdesini her tarafa duyurmak üzere yüksek bir yerde ezan okumak olmuştur. Baki'nin meşhur Kanunî Sultan Süleyman Mersiyesi'ndeki, "Aldın hezâr bütgedeyi mescid eyledin / Nâkūs yerlerinde okuttun ezanları" beyti bu uygulamanın divan şiirine aksetmiş bir ifadesidir.

  • 40
  • 40
YAHYA KEMAL’İN EZAN SEVGİSİ
YAHYA KEMAL’İN EZAN SEVGİSİ

Yahya Kemal'in ezan sevgisinde, küçükken aldığı terbiyenin, şairin uzun yıllar gurbette kalmasının tesiri vardır. Yahya Kemal, hatıralarında çocukluk muhitinin "uhrevî bir âlem", evlerinin İshakiye Camii'ne bitişik olduğunu ve mezkûr caminin minaresinden ezan ve salaları dinlediğini söyler. (Derlenen kaynaklar: TDV İslamansiklopedisi, Abdurrahman Çetin; Fikriyat, Mehmet Emin Ay; Ezan, İslam'ın Sembolüdür)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN