Arama

İstanbul'un ilk vakıf kütüphanesi

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet Han, "büyük cihat" olarak nitelediği ilmi faaliyet sahasında eserler vermeye ve şehri imar etmeye önem verdi. Onun açtığı bu kutlu yolu takip eden devlet adamları, alimler ve zenginler İstanbul'un dört bir yanında kütüphaneler ve ilim kurumları kurarak şehri adeta nakış nakış işlediler. Sizler için İstanbul'un ilk vakıf kütüphanesini araştırdık.

🔹 Bu kütüphaneden önce şair Visali'nin At İskelesi'nde bulunan bir zaviyede 20 kitaptan müteşekkil bir kütüphanesi de kayıtlarda geçer. İnsanlara açık olan bu kütüphane, Eyüp Sultan Vakıf Kütüphanesi ile karşılaştırılamayacak denli az bir kitap varlığını kapsadığı için ilk olarak kabul edilmez.

🔹 Kütüphane kayıtlarında bir hafız-ı kütüb varlığına da rastlanmaması kütüphanenin varlık sahası itibariyle ufak, hacimsiz ve bilinmediğini kanıtlar.

🔹 Müşahede edidiği üzere Osmanlı'nın en mühim hükümdarlarından olan Fatih Sultan Mehmed'in büyük azmi ve kararlılığı ile gerçekleşen fetih, medeniyet nüveleri ile zenginleştirildi.

🔹 Bizzat II. Mehmet'in kütüphanesini şehre taşımasıyla başlayan süreç devlet ve şahıslar eliyle kütüphaneler açılmasıyla devam etti.

FATİH SULTAN MEHMED'İN DİVANINDAN BEYİTLER

  • 10
  • 10

🔹 Zamanla devlet adamlarının, alimlerin ve şahısların teşvik, katılımlarıyla beraber İstanbul'da ciddi bir kütüphane varlığı oluşmaya başladı.

🔹 Bilhassa yazmalar dikkate alındığında bir dönem dünya kitapçılığının başkenti hüviyetine kavuşan İstanbul, adeta kütüphaneler ile nakış nakış işlendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN