Arama

Keşkeler ve pişmanlıkla ilgili Kur’an’da yer alan ayetler

Kur'an-ı Kerim'de Fecr suresinin 24. ayetinde Allah-u Teala (CC) şöyle buyurur: "İnsan, "Keşke (âhiret) hayatım için daha önce bir şeyler yapmış olsaydım!" der." Ahiret yurdu, insanın öldükten sonra dirilip Rabbine (CC) hesap vereceği ve ebediyen kalacağı asıl vatanıdır. Sizler için bir Müslümanın ahiret hayatına varmadan önce keşke dememesi ve pişmanlık duymaması adına Kur'an-ı Kerim'de yer alan pişmanlığa dair ayetleri derledik. İşte keşkeler ve pişmanlıkla ilgili Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetler...

  • 12
  • 21
Ankebût Suresi, 64
Ankebût Suresi, 64

"(Oysa onların tek gerçek kabul ettikleri) bu dünya hayatı hakikatte sadece bir oyun ve eğlenceden ibarettir; âhiret yurduna gelince işte asıl hayat odur; keşke bunu bilselerdi!"

Ankebût Suresi, 64

Ankebût Suresi, 64. Ayet Tefsiri

◼ Putperestlerin anılan tutumu benimsemelerinin temelinde dünya tutkusunun bulunduğuna işaret edilmektedir. Aslında bu durum birçok inkârcı için de geçerlidir. Çünkü din yasalar bütünüdür; buyruk ve yasakları vardır ve bunlar insanın arzularını sınırlar. Bu noktada insan bir ikilemle karşı karşıya kalır: Aklının ve vicdanının buyruklarını nefsânî isteklerine hâkim kılanlar iradelerini inançlarıyla bütünleştirir; dinin buyruk ve yasaklarının mâkul, değerli ve uyulması gerekli ödevler olduğuna hükmederler.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 13
  • 21
Ahzâb Suresi, 66
Ahzâb Suresi, 66

Yüzleri ateşe çevrildiği gün, "Keşke Allah'a itaat etseydik, resulü dinleseydik" diyecekler.

Ahzâb Suresi, 66

Ahzâb Suresi, 66. Ayet Tefsiri

◼ Allah insanlara akıl vermiş, ona yardımcı olmak üzere peygamberlerle çok değerli bilgi ve ölçüler göndermiştir. Asıl kullanılacak olan bilgi araçları bunlardır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 14
  • 21
Yâsîn Suresi, 26
Yâsîn Suresi, 26

Ona, "Cennete gir" denildi. "Rabbimin beni bağışladığını ve güzel biçimde ağırlananlardan eylediğini keşke kavmim bilseydi!" dedi.

Yâsîn Suresi, 26

Yâsîn Suresi, 26. Ayet Tefsiri

◼ Kendilerine üç peygamber birden gönderilmesine rağmen inkârcılıkta direnen, üstelik onlara iman eden kişiyi horlayan –hatta muhtemelen onu hunharca öldüren–, bu yüzden de feci bir ilâhî cezaya çarptırılan bir belde halkının durumu, Hz. Muhammed'in peygamberliğini reddetmekte ısrar eden ve ona inananları ağır baskılara mâruz bırakan ve kendisini de öldürmeyi düşünen Mekke müşriklerinin gözleri önüne bir ibret levhası olarak konmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 15
  • 21
Zümer Suresi, 26
Zümer Suresi, 26

"Böylece Allah onlara dünya hayatında rezilliği tattırdı, âhiretteki azap ise daha büyük olacak. Keşke bilselerdi!"

Zümer Suresi, 26

Zümer Suresi, 26. Ayet Tefsiri

◼ Tefsirlerde, 24. âyette inanç yönünden iki insan tipinin durumu arasında bir karşılaştırma yapıldığı kabul edilir. Bunlardan inkârcı olması sebebiyle cehenneme atılacak olan zikredilmekle birlikte, bunun kiminle karşılaştırılabileceği belli olduğu için âyette onun zikredilmesine gerek görülmemiştir.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

  • 16
  • 21
Zümer Suresi, 58
Zümer Suresi, 58

Ya da azabı gördüğünde, "Keşke bana bir fırsat daha tanınsa da iyilerden biri olsam!" diyerek hayıflanmasın.

Zümer Suresi, 58

Zümer Suresi, 58. Ayet Tefsiri

◼ Burada, dünyada fırsat eldeyken Allah'a yönelip O'na teslim olmaları ve O'nun "en güzel hükümler"ine uymaları gerektiği halde bu fırsatı kaçıranların; Allah'ın varlığını, birliğini ve hükümlerini tanımayan, İslâm'a ilgi duyup yönelmeyen veya ona karşı düşmanlık tavırları sergileyerek ömürlerini küfür ve günahlar içinde tüketenlerin âhiretteki derin pişmanlıkları, itirafları, yakınmaları ve karşılıksız kalacak temennileri etkileyici ifadelerle yansıtılmaktadır.

Tefsirin devamını okumak için tıklayın

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN