Keşkeler ve pişmanlıkla ilgili Kur’an’da yer alan ayetler
Kur'an-ı Kerim'de Fecr suresinin 24. ayetinde Allah-u Teala (CC) şöyle buyurur: "İnsan, "Keşke (âhiret) hayatım için daha önce bir şeyler yapmış olsaydım!" der." Ahiret yurdu, insanın öldükten sonra dirilip Rabbine (CC) hesap vereceği ve ebediyen kalacağı asıl vatanıdır. Sizler için bir Müslümanın ahiret hayatına varmadan önce keşke dememesi ve pişmanlık duymaması adına Kur'an-ı Kerim'de yer alan pişmanlığa dair ayetleri derledik. İşte keşkeler ve pişmanlıkla ilgili Kur'an-ı Kerim'de yer alan ayetler...
Giriş Tarihi: 05.09.2024
10:23
Güncelleme Tarihi: 05.09.2024
10:28
Eğer biz bundan önce onları bir azapla helâk etmiş olsaydık mutlaka şöyle diyeceklerdi: "Ey rabbimiz! Bize bir peygamber gönderseydin de, şu zillet ve rezillik başımıza gelmeden önce ona uymuş olsaydık."
Tâhâ Suresi, 134
Tâhâ Suresi, 134. Ayet Tefsiri
◼ Hz. Peygamber'in ve ona inananların büyük sıkıntılar çektiği bir dönemde inmiş olan bu sûre, –ilk âyetlerinde olduğu gibi– Resûlullah'ın ve müminlerin moral gücünü artıran açıklamalarla sona ermektedir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
Allah buyurur: "Pek kısa bir süre kaldınız; keşke bunu (dünyada iken) bilmiş olsaydınız!"
Mü'minûn Suresi, 114
Mü'minûn Suresi, 114. Ayet Tefsiri
◼ Âhirette Allah ile kulları arasında geçeceği bildirilen bu diyalog, zamanın göreceliğine işaret eden temsilî bir anlatımdır. Dünyadaki zaman kavramı dünyanın şartlarına bağlı bir algılama, zihnimizin oluşturduğu bir tasavvurdur.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
"Eyvah! Keşke falancayı kendime dost edinmeseydim!"
Furkân Suresi, 28
Bakara Suresi, 103. Ayet Tefsiri
◼ Hz. Süleyman Kitâb-ı Mukaddes'te ve Kur'ân-ı Kerîm'de kişiliğinden ve faaliyetlerinden genişçe söz edilen bir peygamberdir. Yahudi literatüründe kendisinden, peygamberden çok kral olarak bahsedilir. Kitâb-ı Mukaddes'te ismi, "barış, selâmet" anlamında Şelomo olarak geçer. Babası Hz. Dâvûd, annesi Batşeba'dır.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
"Ah keşke bizim için bir dönüş daha olsa da müminlerden olsak!"
Şuarâ Suresi, 102
Şuarâ Suresi, 102. Ayet Tefsiri
◼ Dünyada bâtıl tanrılara tapanlar âhirette o tanrıların kendileri için hiçbir işe yaramadığını görünce dünyada yaptıklarına pişmanlık duyarak kendilerinin yanlış yola saptıklarını itiraf ederler; uydurma tanrıları âlemlerin rabbi olan Allah'a denk tuttukları için hem kendilerini hem de sapmalarına sebep olan önderleri kınarlar, fakat pişmanlık fayda vermez.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın
"Allah'a koştuğunuz ortaklarınızı çağırın!" denir. Çağırırlar ama (o sahte tanrılar) onlara cevap vermezler ve azabı görürler! Keşke vaktiyle doğru yola girmiş olsalardı!
Kasas Suresi, 64
Kasas Suresi, 64. Ayet Tefsiri
◼ Sözde tanrı sayıp taptıkları varlıkların hiçbir fayda vermeyeceğini göstermek maksadıyla, müşriklere alay yollu hitap edilerek âhiret azabından kendilerini kurtarmaları için tanrılarını yardıma çağırmaları istenir.
Tefsirin devamını okumak için tıklayın