Arama

Kudüs'te Osmanlı Vakıfları

Asırlar boyunca cihan üzerinde hakimiyet kuran, hükmettiği topraklarda adalet ve huzuru egemen kılan Osmanlıların en çok hassasiyet gösterdiği meselelerden birisi de yönetimi altındaki bölgeleri vakıf eserleri ile donatmak idi. Öyle ki Orta Doğu, Anadolu, Balkanlar, Kuzey Afrika gibi bölgeler Osmanlı vakıf eserleri ile nakış nakış işlenmişti. Kudüs'teki Osmanlı vakıflarını araştırdık.

📌 Sultan II. Selim de baba ve annesinin yolundan gitmiş ve Kudüs'te pek çok vakıf kurmuştu. Bunlara ilaveten Osmanlı sultanları mübarek beldeye gereken önemi gösterdiler ve her zaman desteklediler.

📌 Hanedan-ı Al-i Osman'ın dışında saray ehli ve bürokrasi mensupları da Kudüs-ü Şerif'e pek çok vakıf inşa ettirdi. Bunlar arasında Hacı Beşir Ağa gibi Darussaade Ağaları, Kethüda Hatun gibi saray hatunları, Gazi Turahan Bey, Ömer Bey gibi idareciler ve paşalar da mevcuttu.

📌 İslam hakimiyeti altındaki Kudüs'ün en büyük vakıfları her zaman Aksâ ve Sahretullah vakıflarıydı. Öyle ki bu vakıfların geçmişi Hz. Ömer'e (RA) dek uzanıyordu.

📌 Osmanlıların Kudüs şehrine en büyük hizmetlerinden birisi de inşa ettikleri vakıflar ve her dem taze tuttukları Aksâ ve Sahretullah vakıflarıydı. Osmanlılar bu iki vakfın tüm ihtiyaçları ile yakinen ilgilendiler.

BELGELER IŞIĞINDA KUDÜS

  • 10
  • 10

📌 Osmanlı'nın son büyük Sultanı II. Abdülhamid Han'ın Kudüs'e hediyesi olan saat kulesi kısa bir sürede şehrin en önemli simgelerinden biri haline gelmişti.

📌 İngilizler şehri ele geçirdiklerinde pek çok tarihi eser gibi Osmanlı'nın taşa kazınmış mührü olan saat kulesini de yıktılar. Bu eşsiz kuleye artık sadece nadir fotoğraflarda tesadüf edebiliyoruz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN