Arama

Kulu diri kılan eylem: Zikir

Müslümanlar en zor durumlarda dahi Allah Teala'dan ümit kesmez, taze olma halini muhafaza ederler. Allah Teala'yı anmak olan zikir; kişiyi diri tutan bir eylem, dili temizleyen ilahi bir hediyedir. Allah Teala tarafından izlendiğinin farkında, bilincinde olmanın bir yansıması olan zikir, hem dil hem de kalple yapılan bir eylemdir. Kalbin gıdası, ruhun huzur kaynağı olan zikir, kalplerin tatmin olması için gereken yegane kavramdır.

Ey iman edenler! Bir düşman birliği ile çatıştığınız vakit sebat ediniz ve Allah'ı çokça anınız ki zafer sizin olsun.

Enfâl Suresi - 45. Ayet

Enfâl Suresi - 45. Ayeti okumak ve dinlemek için tıklayın

Enfâl Suresi - 45. Ayet Tefsiri

◼ Bedir'de Allah'ın olağan dışı yardımlarıyla zafer kazanılmıştı; çünkü bu ilk savaşta müslümanların yenilmesi, İslâm'ın da tarih sahnesinden silinmesi demekti. Müminlerin başarı ve zaferleri böyle mûcize yardımlarla sürüp gidemezdi. İlâhî kural ve kanunlara (âdetullah); yani başarının objektif, herkes için geçerli yol ve yöntemine göre hareket etmeleri gerekiyordu. Başarının altın kuralları, bütün müminlere hitap eden bu âyetle ileride gelecek olan 60. âyette şöyle sıralanmaktadır: Harekette sebat ve istikrar, Allah'ı devamlı anmak ve asla unutmamak, Allah ve resulüne itaat, birlik ve beraberliği korumak, düşmana karşı caydırıcı güç edinmek, başarının gerektirdiği kadar hazırlıklı ve sabırlı olmak.

TEFSİRİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

💠 Hayat rehberimiz Kur'an-ı Kerim okumak ve üzerimize farz olan beş vakit namazı sürekli olarak kılmak en güzel ve Allah (CC) katındaki en makbul zikirlerden biridir.

💠 Namazın en güzel zikirlerden olduğunu Allah Teala Ankebut ve Taha surelerinde belirtmiştir. Biz Müslümanlar olarak Rabbimizi zikrettikçe O (CC) da bizleri hayırla anar.

💠 Resul-i Ekrem Efendimiz (SAV) zikir meclislerini severdi ve kendisinin bulunduğu mekanlar Allah Teala'nın adının sürekli anıldığı yerler halini alırdı.

💠 Ashab-ı Kiram'a zikir ve zikir ehlini öven Resulullah (SAV) bir hadis-i şerifinde:

"Allah'ım! Seni zikretmek, sana şükretmek ve sana güzelce kulluk etmek için bana yardım eyle!" buyurarak zikrin önemine dikkat çeker.

(Ebu Davud, Tefri'u Ebvabi'l-Vitr 26)

💠 Resulullah'ın ( SAV) zikir ve zikir ehli hakkında söyledikleri sonraki asırlarda Müslümanlar arasında farklı zikirlerin doğmasına öncülük etmişti. Zira Allah Resulü (SAV),

"Allah'ı zikreden bir toplulukla sabah namazı vaktinden güneş doğuncaya kadar birlikte oturmayı, İsmailoğullarından dört kişiyi kölelikten kurtarmaktan daha çok severim. Yine Allah'ı zikreden bir cemaatle ikindi namazı vaktinden güneş batıncaya kadar beraber oturmayı da dört kişiyi kölelikten kurtarmaktan daha çok severim." kelamı ile zikri ve zikir ehlini över.

(Ebu Davud, İlim, 13)

  • 10
  • 10

💠 Zikir halkalarını ve meclislerini cennet bahçelerine benzeten Resul-i Ekrem (SAV), Hak Teala'yı zikretmeyi bir kurtuluş reçetesi olarak önümüze sunmuştur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN