Kur'an-ı Kerim ve hadislerde geçen bitkilerin faydaları
Kur'an ayetlerinde hem dünya hem ahirette rahat etmesi için insanlara çeşitli yollar gösterilir. Ayetlerin dikkat çektiği konulardan biri de insan yaşamına ve sağlığına en uygun besinlerdir. Peygamber Efendimiz de "İnsanoğlu midesinden daha zararlı bir kap doldurmamıştır. İnsanoğluna belini doğrultacak birkaç lokma kâfidir. Mutlaka yemesi gerekirse, midesinin üçte birini yemeye, üçte birini içmeye, üçte birini de nefes alıp vermeye (havaya) bırakmalıdır." buyurarak, İslam'da sağlığın muhafazası için her türlü tehlikelerden uzak durulması emri verilmişti. İşte Kur'an-ı Kerim ve hadislerde geçen bitkiler ve faydaları...
Giriş Tarihi: 28.10.2019
16:22
Güncelleme Tarihi: 29.12.2021
14:04
"Gökten su indiren O'dur. (Buyurdu ki:) İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de, kendisinden üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşil bitki, hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik; birbirine benzeyeni var, benzemeyeni var. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır."
(En'âm Suresi - 99. ayet)
"Çardaklı ve çardaksız bağları, değişik ürünleriyle hurmaları, ekinleri, birbirine benzeyen ve benzemeyen biçimlerde zeytin ve narları meydana getiren O'dur. Her biri ürün verdiğinde ürününden yiyin; hasat günü de hakkını verin; fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez."
(En'âm Suresi – 141. ayet)
"Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden şerbet, şıra (içecek) ve güzel rızık ekle edersiniz- Düşünen millet için bunda ibret vardır."
(Nahl Suresi, 36. ayet)
Üzüm, içerisinde barındırdığı C vitamini sayesinde yorgunluğa iyi gelir. İçerisinde ayrıca B1 ve B6 vitaminleri kalsiyum ve fosfor bulunur.
Kur'an'da on bir defa geçen üzüm, hemoroit hastalığına, böbrek taşlarının düşürülmesine iyi gelir. Karaciğer, dalak, mide ve bağırsakları güçlendiren üzüm, sabahları aç karnına yenmesi tavsiye edilir. Üzüm, zihni açıp hafızayı güçlendirir. Kan yapımında rol alan üzüm aynı zamanda vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonun düşmesinde rol alır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak hastalıkları, romatizma ve mafsal iltihabının giderilmesinde etkilidir.
Gökten su indiren O'dur. (Buyurdu ki:) İşte biz her çeşit bitkiyi onunla bitirdik. O bitkiden de, kendisinden üst üste binmiş taneler bitireceğimiz bir yeşil bitki, hurmanın tomurcuğundan sarkan salkımlar, üzüm bağları, zeytin ve nar bahçeleri meydana getirdik; birbirine benzeyeni var, benzemeyeni var. Meyve verirken ve olgunlaştığı zaman her birinin meyvesine bakın! Kuşkusuz bütün bunlarda inanan bir toplum için ibretler vardır."
(Enam Suresi, 99. ayet)
"Çardaklı ve çardaksız bağları, değişik ürünleriyle hurmaları, ekinleri, birbirine benzeyen ve benzemeyen biçimlerde zeytin ve narları meydana getiren O'dur. Her biri ürün verdiğinde ürününden yiyin; hasat günü de hakkını verin; fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez."
(En'âm Suresi – 141. ayet)
"Her ikisinde türlü meyveler, hurma ve nar var."
(Rahman Suresi, 68. ayet)
Dediler ki: "Sen bizim için yerden bir kaynak fışkırtmadıkça sana asla inanmayacağız. Veya senin bir hurma bahçen ve üzüm bağın olmalı; içlerinden de çağıl çağıl nehirler akıtmalısın."
(İsrâ Suresi – 90-91. ayetler)
İçerisinde bulunan bol miktarda potasyum, sodyum, kalsiyum, demir gibi minarelerinin yanında ve A, B1, B2, B3 ve C vitaminleri içeren nar, vücuttaki potasyum-sodyum dengesini korur, sinir sistemi kasların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kalbi kuvvetlendirici etkisi de olan nar doğal bir antibiyotik özelliğiyle bağışıklık sistemini de korur.
Amel defteri sağından verilenler; ne mutlu o sağından verilenlere! Onlar dalbastı kiraz ve meyve yüklü muz ağaçları arasında; kesintisiz gölgeler altında; çağlayanların kenarında; Bitip tükenmeyen ve yasaklanmayan bol meyveler arasında; kabartılmış döşekler üzerinde (olacaklar).
(Vâkıa Suresi - 27-34. ayetler)