Kurban ibadeti hakkında en çok merak edilen 50 soru
Yakın olmak, yakınlık kurmak gibi manalara tekabül eden kurban, müslümanların Hak Teala'ya yakınlaşabilmek maksadı ile her sene gerçekleştirdikleri bir ibadettir. Bir rahmet ve mağfiret vesilesi olması amacıyla müminler tarafından bazı hayvanların kurban edilmesi Hz. İbrahim Efendimiz'den bizlere kalan güzel bir hatıradır. 2022 Kurban Bayramı'nın arife gününü idrak ettiğimiz şu saatlerde sizler için kurban ibadetine dair bilinmesi gereken her şeyi maddeler ve soru-cevap halinde bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 13.06.2022
10:38
Güncelleme Tarihi: 08.07.2022
13:08
🔵 Dişi ya da erkek hayvandan hangisinin kurban edilmesi daha faziletlidir?
◾ Deve, sığır gibi büyükbaş hayvanlarla, koyun, keçi gibi küçükbaş hayvanların belirli şartları taşımaları durumunda, erkek olsun dişi olsun kurban olarak kesilebilecekleri hususu Hz. Peygamberin (s.a.s.) hadis ve uygulamaları ile sabittir. Kurban edilecek hayvanın cinsiyeti, kurban ibadetinin fazileti açısından bir ölçü değildir. Ancak sığırın dişisinin kurban edilmesinin faziletli olduğu görüşünü ileri süren bazı fakihler olmuştur (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, IX, 466-467). Bu görüşü o fakihlerin yaşadıkları toplum ve dönemin şartlarına göre değerlendirmek daha isabetli olur.
Osmanlı'daki Kurban bayramları hakkında ilginç bilgiler
◾ Tarıma dayalı bir toplumda erkek sığırın gücünden daha fazla yararlanılma imkânının bulunması göz önünde bulundurularak böyle bir görüş ortaya atılmış olabilir. Ancak bu görüşler, dinin değişmez bir esası gibi kabul edilmemelidir. Bunlar, toplum menfaati göz önünde bulundurularak ortaya konulmuş görüşlerdir. Günümüzde de aynı esastan hareketle dişi sığırların kurban edilmesinin hayvan üretimine zarar vermesi hâlinde, erkek sığırların tercih edilmesi uygun olur. Ayrıca kurbanlık hayvanın erkek veya dişi olması, kurbanın geçerlilik şartları arasında yer almamaktadır.
Balkan Harbi zamanında Kurban Bayramı
🔵 Kurban bayramı günü kurban kesilmeden önce bir şey yememenin dinî dayanağı var mıdır?
◾ Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce'nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce'nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür. Kurban bayramında da oruç tutulmaz (Buhârî, Savm, 66-67; Ebû Dâvûd, Savm, 48).
Kurban ile ilgili ayet ve hadisler
◾ Ancak imsaktan itibaren bir şey yemeyip o günün ilk yemeğini kurban etinden yemek müstehaptır. Fakat bu, kendi evinde kurban kesebilen insanlar içindir. Zamanımızda çiftliklerde kurban kestiren bazı müslümanlara, akşama kadar sıra ancak gelmekte, hatta ertesi güne kalmaktadır. Bu durumda söz konusu insanların aç kalıp oruçlu imiş gibi durmaları uygun değildir.
Terimler ışığında kurban
🔵 Kesilen kurbanın kanından alna sürülmesi dinimizde var mıdır?
◾ Kesilen kurbanın kanının alna sürülmesinin dinle hiçbir ilgisi yoktur. Güvenilir kaynakların hiçbirinde böyle bir bilgi mevcut değildir. Halkımız arasında yaygın olan bu uygulamanın başka kültürlerden girdiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla terk edilmesi gerekir.
Hz. İbrahim ve Hz. İsmail'in büyük imtihanı