Manevi temizliğin merkezi: Kalp
Kur'an-ı Kerim'de toplam 132 kez geçen kalp, insan bedeninin merkezini ifade eder. Ayet-i kerimelerde düşünen, akleden ve imanın yeri olarak zikredilen kalp, Efendimizin (SAV) tabiri ile düzelmesi durumunda insanı doğru yola sokar. Peki, kalbi ne kadar tanıyoruz? Kur'an-ı Kerim'de kalbin işlevi ve önemini belirten ayeti kerimeler, tefsirleri ve hadis-i şerifler ile izahlarını bir araya getirdik.
Giriş Tarihi: 17.02.2022
11:55
Güncelleme Tarihi: 18.02.2023
11:08
📌 İnsanoğlu unutkan ve nefsi isteklere yatkındır. Unutulmaması gereken nokta, tüm düşüncelerin Allah (CC) tarafından bilindiğidir. O (CC) tüm yaratılanların tek yaratıcısı ve sonsuz kudret sahibidir. Şüphesiz tüm heva, heves ve istekleri bilir.
Hayatımıza rehberlik edecek 20 ayet
"Kur'an'ı okuyup düşünmezler mi? Yoksa kalpler üzerinde kilitleri mi var?"
Muhammed Suresi 24. Ayet
Muhammed Suresi 24. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Muhammed Suresi 24. Ayet Tefsiri
📍 "Kalp kelimesi Kur'an'da "akıl ve sağduyu" mânalarında da kullanılmaktadır. Kur'an insanlara doğru yolu gösteriyor, ancak ondan yararlanabilmek için peşin hükümlerden, kökleşmiş inançlardan, dengeyi bozan kin ve nefret gibi duygulardan kurtularak Kur'an'ı okumak, dinlemek ve üzerinde düşünmek gerekiyor."
Tefsirin devamını okumak için
📌 Buradaki kast edilen mana akıllarını ve gönüllerini doğru, imani yönde kullanamayan ları kapsar. Mümin feraset ile bakar ve sükûnet ile karar alır. O, Hak Teala'nın rızasına uygun ameller peşinde koşan kişi dir. Bu hususta Resulullah Efendimiz (SAV) "Müminin ferasetinden sakının! Çünkü o Allah'ın nuruyla bakar." buyurarak ferasete dikkat çeker.
(Tirmizi, Tefsiru'l-Kur'an, 16)
Efendimiz'in (SAV) hadis-i şeriflerini Riyazü-s Salihin'den okumak için tıklayın
"Allah'ın izni olmadan hiçbir musibet başa gelmez. Kim Allah'a iman ederse Allah onun gönlünü doğruya yöneltir. Allah her şeyi bilmektedir."
Tegâbun Suresi 11. Ayet
Tegâbun Suresi 11. Ayeti dinlemek ve mealini okumak için tıklayın
Tegâbun Suresi 11. Ayet Tefsiri
📍 "Genel olarak hayrın ve şerrin var edilmesinin hikmetleri konusu bir yana, başa gelen her musibetin Allah'ın izniyle olması ifadesini Kur'an ve Sünnet'teki ilke ve bilgilere göre şöyle açıklamak uygun olur."
Tefsirin devamını okumak için