Tarihin önemli 5 namazgahı
Ecdadımızın önemli miraslarından biri, medeniyetimizin zarif örneklerinden olan namazgâhlardır. Anadolu'nun birçok yerinde varlığını uzun yıllar koruyan bu yapılar, çeşitli tarz ve üslup ile inşa edildiler. Minber, mihrab ve çeşmesi bulunan namazgâhlar, kervan ve konak yolları üzerinde yer alıyorlar ve daha çok yolcular tarafından kullanılıyorlardı. Peki, ülkemizde hangi namazgâhlar bulunur?
Giriş Tarihi: 13.11.2022
11:19
Güncelleme Tarihi: 13.11.2023
09:11
🔸 Fatih Sultan Mehmed bu meydan için "Üzerine hiçbir şekilde bina yapılmasın, hayvan otlatılmasın, Hristiyan ve Yahudi sokulmasın! Eğer mümkünse üzerinden kuş bile uçurulmasın!.." dediği rivayet edilir. Ayrıca "gaziler ve halk burada ok atacak, toplu halde dua edecekler" fermanı burada bir namazgahın olduğunun bir kanıtıdır.
Fatih Sultan Mehmet hakkında bilmeniz gereken 15 bilgi
📍 Umur Bey Namazgâhı, Bursa
🔸 Bursa, Umurbey Mahallesi'nde bulunan namazgâh, II. Murad döneminde Kara Timurtaş Paşa'nın oğlu Umur Bey tarafından yaptırılır.
🔸 Bu yapı, Bursa'da bulunan ilk Türkçe yazıt olma özelliği taşır. Şehrin fehedilmesinin ardından, ordunun ibadetlerini eda etmesini için inşa edilir.
🔸 Bursa'nın fethinden sonra bayram namazları, cuma namazları bu namazgahta kılınır. Hatta ordu sefere çıktığında burada dua edilir.
🔸 Üstü açık cami tarzında inşa edilen yapıda mevsimin uygun olduğu zamanlar cuma, bayram, teravih namazları eda edilir. Ayrıca burada toplu yağmur duası da yapılır.
🔸 Yapımında mermer kullanılan bu ibadet yerinin duvarları bulunsa da günümüze ulaşmaz. Namazgah ile aynı tarihte dikilmiş çınar ağaçları ise adeta buranın sessiz muhafızları gibidir.
Umur Bey kimdir ❓
Aydınoğlu Gazi Umur Bey, Aydınoğulları Beyliği'nin en ünlü beyidir. Denizci olarak büyük şöhret kazanmış bir asker ve devlet adamıdır. Birçok tıp kitabını kendi imkânlarıyla Türkçeye çevirir. Namazgahın kitabesini de Türkçe yazdırır.
Osmanlı denizcilerinin atası: Gazi Umur Bey
📍 Anadolu Hisarı Namazgâhı, Beykoz
🔸 İstanbul'un Beykoz ilçesi sınırlarında bulunan namazgâh, Anadolu Hisarı Kalesi bitişiğinde yer alır. Bu yapı Fatih Sultan Mehmed tarafından kaleyi koruyan askerlerin namazlarını rahatça kılabilmeleri için 18. yüzyılda inşa ettirilir.
🔸 "Toplarönü Namazgâhı" olarak da bilinen bu yapı, minber ve mihraptan oluşan düzgün kesmetaştan meydana gelir. 2016 yılında yenileme yapılır ve tekrardan ibadete açılır. Yaz aylarında Cuma ve teravih namazları eda edilir.
📍 Esma Sultan Namazgahı, Kadırga
🔸 Kadırga'da bulunan bu yapı, fevkani namazgâh tipinin en güzel örneğidir. II. Ahmed'in kızı ve sadrazam Muhsinzâde Mehmed Paşa'nın hanımı olan Esma Sultan tarafından 1779 yılında yaptırılır.
🔸Meydan çeşmesi olarak inşa edilen bu yapı, Esma Sultan'ın terasına bir namazgâh ekletmesiyle çok fonksiyonlu bir yapı haline gelir.
🔸 Esma Sultan Çeşmesi ve namazgâhı 4 cephede mermer tekneli çeşmelere sahiptir ve yan cephesindeki mermer merdivenden çıkılır.
Fevkani ne demek ❓ Yükseltilmiş namazgâh türüne verilen isimdir.
Osmanlı padişahlarının lakapları