Mevlid bir Müslüman için ne ifade eder?
Kainatta en büyük hadise, Rabbimizin "habibim" dediği Hz. Muhammed'in (SAV) dünyaya teşrifleridir. Kadir Gecesi'nden sonra en kıymetli gece Mevlid Kandili'dir. Mübarek günlerde yaptığımız ibadetler, bizler için bir tazelenme, Peygamberimizi (SAV) tanıma ve anlama adına çok bereketli kazanımlara vesile olmaktadır. Bu büyük nimetin farkında olmak, Allah'a (CC) şükrün bir ifadesi olacaktır. Başta iman, sonra Ümmet-i Muhammed olma şerefini bahşettiği için Rabbimize hamd ve senalar olsun. Mevlid Kandili gecemiz ve günümüz mübarek olsun.
Giriş Tarihi: 16.10.2021
16:53
Güncelleme Tarihi: 14.09.2024
09:14
Mevlid bir Müslüman için rahmet vesilesidir
➡Peygamberler Silsilesi'nin son halkası, "Rahmet Vesilesi" Peygamberimizin (SAV) doğumu da elbette hatırlanmayı, anılmayı ve kutlanmayı fazlasıyla hak etmektedir. Bu büyük nimetin farkında olmak ve bu güne dair farkındalık oluşturmak ise bu nimeti bahşeden Allah'a şükrün bir ifadesi olacaktır.
➡ Sevgili Peygamberimizin (SAV), Pazartesi günleri tuttuğu orucun sebeb-i hikmeti sorulduğunda verdiği cevabın çok derin bir mana ifade ettiğini eklemek isteriz. Resul-i Ekrem (SAV) Efendimiz şöyle buyurmuştu: "Pazartesi günü, benim doğduğum ve bana vahyin indiği gündür." (Müslim, Sıyam)
Kaynak : Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Fikriyat - Mevlid-i Nebî (sav) Müslüman için ne ifade eder?
Mevlid bir Müslüman için şükür vesilesidir
◾ Mevlid kandilini hakkıyla ihya edebilmek, bu mübarek günün feyzinden yararlanabilmek Müslümanlar için çok önemlidir.
◾ Mevlid Kandili'nde mutlaka şu görevleri yerine getirmelisiniz şeklinde, yani farz olarak kılınmış bir ibadet olmasa da diğer kandil gecelerinde olduğu gibi bu mübarek günde de bol bol dua edebilir, şükredebilir, tövbe edebilir, Kur'an okuyabilir, Efendimize (SAV) sevginizi canıgönülden sunabilirsiniz.
◾ Bu faziletli ameller üzerimize farz kılınmasa da Müslümanlar olarak bu ibadetlerimizi hakkıyla yerine getirirsek çok büyük sevaba nail olabiliriz.
◾ Her şeyde olduğu gibi ibadetlerimizde de samimi olmak şartıyla...
Mevlid bir Müslüman için tövbe vesilesidir
◾ Mevlid Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okumak, okuyanları dinlemek tavsiye edilen ibadetler arasındadır. Bunun dışında kulun isteklerini Allah'tan niyaz etmesi, tövbe ve şükür için dualar etmesi, Peygamber Efendimizin (SAV) şefaatini dilemesi önerilir.
◾ Allah hepimize elinden geleni yapan Müslümanlar olarak rahmetini nasip edecektir inşallah.
◾ Her dua ile her tövbe ile ektiklerimizi biçeceğimizi de unutmamamız gerekiyor.
◾ Çünkü biz insanoğlu olarak; aldığımızı çoğaltıyoruz, aldıklarımız bizim kabımızı dolduruyor. Kabımızı doğru, iyi ve hayırlı amellerle doldurmak bizim elimizde...
Mealli Hatim dinlemek için tıklayın
◾ Peygamber Efendimiz (SAV), İbn Mesud'un aktardığı bir hadis-i şerifinde Kur'an okumak ile ilgili şöyle buyurmuştur:
"Kim Kur'ân-ı Kerîm'den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir."
Tirmizî, Fezâilü'l-Kur'ân, 16
Mevlid bir Müslüman için dua vesilesidir
◾ Bu mübârek kandil geceleri, Rabbimize belki de en yakın olabileceğimiz nadide gecelerdir. Bu nedenle, duâ ve niyazda bulunmak için mutlaka fırsat kollanması gereken kıymetli zaman dilimleridir.
◾ Bu mübarek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır. Ayet-i kerimede buyrulur:
"(Ey Resûlüm!) De ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?.."
(el-Furkân, 77)
Mevlid bir Müslüman için nafile ibadet vesilesidir
◾ Allah'ın farz kıldığı ibadetlerin başında namaz gelir. İslam'ın beş şartından biri olan namazın önemi, Peygamber Efendimizin (SAV) hadis-i şeriflerinde de çok defa vurgulanmıştır.
◾ Mevlid Kandili için özel bir namaz olmamakla birlikte İslam âlimleri, bu gece namaz kılmak isteyenlerin nafile namaz kılabileceklerini söylemişlerdir.
◾ Kaza borcu olanların kaza namazı kılmaları, olmayanların ise nafile namazı eda etmeleri öğütlenmiştir.
◾ Mevlid Kandili'nde yapılabilecek nafile ibadetlerden biri de tesbih namazı kılmaktır. Peygamber Efendimiz (SAV) bu namazın "ömürde bir kez olsun kılınmasını" tavsiye etmiştir.
◾ Resûl-i Ekrem (SAV) amcası Abbas'a, "Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar." diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş; Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir.
Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238