Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • İslam
  • Miraç Gecesi nasıl namaz kılınır? Miraç Kandili'nde kılınacak namazlar

Miraç Gecesi nasıl namaz kılınır? Miraç Kandili'nde kılınacak namazlar

17 Şubat Cuma günü Miraç Kandili'ni idrak edeceğiz. Bu mukaddes gecede Efendimiz, bir gece Mescid-i Haram'dan Kudüs'e oradan da Yüce Allah'ın huzuruna çıkarıldı. Miraç Kandili'nin yaklaşmasıyla birlikte bu mübarek geceye ait bir ibadet olup olmadığı merak ediliyor. Peki, Miraç Gecesi'ne özel bir ibadet var mı? Miraç Gecesi nasıl idrak edilmeli? Miraç Kandili'nde edilecek bir dua var mı? Miraç Gecesi namazına nasıl niyet edilir? Miraç Kandili namazı kaç rekat? Miraç Kandili namazı nasıl kılınır?

Miraç'ta hangi ibadetler yapılmalı?

🔷 Efendimizin (SAV) büyük müjdelere nail olduğu bu geceye özel bir ibadet var mı konusu müminler tarafından merak edilir. Yatsı namazında camilerimizde cemaatle namaz kılmanın haricinde nafile ibadetler yapılabilir.

🔷 5 vakit farz kılınan namazın haricinde bu önemli gecede mü'minler zikir, dua, hacet ve tesbih namazı ile ibadetini artırabilir. Allah'a (CC) daha yakın olmak ve rızasına ulaşabilmek için uygun vakitlerde yerine getirilen ibadetlere nafile ibadet denir.

Hacet namazı ne zaman kılınır? Hacet namazı nasıl kılınır?

Kaza namazları

🔷 Miraç Gecesi yapılabilecek ibadetlerde ilk sırada kılınmayan namazların eda edilmesi vardır. Kişinin varsa zamanında kılmadığı namazlarını kılmaya gayret etmesi önerilir.

🔷 Hanefi mezhebine göre kaza namazları olan kişiler tesbih namazı gibi nafile ibadetleri yerine getirebilirken, Şafi mezhebine göre kulun öncelikle kazaya kalmış farz namazları eda etmesi, bitirmeye muvaffak olduğunda nafile ibadetleri yerine getirmesi uygun görülmüştür.

Namaz rekatları, namaz nasıl kılınır? 5 vakit namaz tablosu

Miraç Gecesi'ne özel ibadet

🔷 Miraç Gecesi hacet namazı kılınabilir. Kişinin dünyalık veya âhiretlik bir isteği ve dileği için yahut bir ihtiyacını karşılamak niyetiyle Allah'tan yardım istediği namazdır. Miraç Gecesi'ne mahsus özel bir ibadet yoktur.

🔷 Hâcet namazı dört veya on iki rek'at olarak kılınır. Dört rek'at olarak kılındığı takdirde birinci rek'atında Fâtiha'dan sonra üç Âyetü'l-kürsî, diğer üç rek'atında ise Fâtiha'dan sonra birer kere İhlâs, Felâk ve Nâs sûreleri okunur. Namazdan sonra hadiste bildirilen hâcet duasını okur ve isteğini Cenâb-ı Rabbi'l-âlemîn'e iletir.

Hadis-i şerifler ile Müslümanlara örnek olan 20 dua

Tesbih namazı

🔷 Miraç Gecesi tesbih namazı da yapılabilecek bir diğer nafile ibadettir. Nitekim Efendimiz (SAV) amcası Abbas'a, "Bak amca, sana tam on faydası olan bir şey öğreteyim; bunu yaparsan günahlarının ilki-sonu, eskisi-yenisi, bilmeyerek işlediğin-bilerek işlediğin, küçüğü-büyüğü ve gizli yaptığın-açıktan yaptığın on türlü günahını Allah bağışlar" diyerek bu namazı tavsiye etmiş ve öğretmiş, Hz. Abbas da bunu her gün yapamayız, deyince Hz. Peygamber, bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya ömürde bir defa kılınmasının da yeterli olacağını belirtmiştir. (Ebû Dâvûd, Tatavvu', 14; Tirmizî, Salât, 238)

  • 10
  • 10

🔷 Tesbih namazı dört rekât olup şöyle kılınır: "Allah rızası için tesbih namazı kılmaya" diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke'den sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denir.

🔷 Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" denilir.

🔷Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur.

🔷 İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.

Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 30-31).

Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN