Arama

Miraç Kandili'nin anlamı nedir? Miraç kandili önemi ve fazileti...

Miraç Kandili, tüm İslam alemi tarafından 10 Mart Çarşamba günü ihya edilecek. Recep ayının 27'nci gecesi yani 26'sını 27'sine bağlayan gece Miraç Gecesi'dir. Miraç gecesinde rahmet ve mağfiret kapıları sonuna kadar açılır. Mübarek gecelerden biri olan "Miraç Kandili ne zaman, önemi, fazileti ve hikmetleri nelerdir" gibi sorular Müslümanlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Miraç Kandili'nin anlamı nedir? Miraç olayı nasıl gerçekleşti? Miraç kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? Miraç'ta Müslümanlara neler hediye edilmiştir? Miraç Kandili'nin önemi ve fazileti...

  • 7
  • 10
PEYGAMBER EFENDİMİZİN MİRAÇ’TA TANIK OLDUĞU OLAYLAR
PEYGAMBER EFENDİMİZİN MİRAÇ’TA TANIK OLDUĞU OLAYLAR

➡ Hz. Peygamber (sav), Miraç olayında Allah yolunda şehit olanların, Firavun tarafından öldürülen kadının ve eşi ile çocuklarının akıbeti, namaz kılmayanların gördüğü azap ve çektiği sıkıntıları, zina edenlerin, yol kesenlerin, faiz yiyenlerin, emanetlere ihanet edenlerin, yapmadığı halde başkasına öğüt veren vaizlerin, gıybet edenlerin, büyük söz söyleyip yerine getirmeyen ve buna pişman olanların durumlarını, cennetin misk kokusunu ve salih insanların amellerinden dolayı buraya nasıl girdiklerini, Allah'a, Resulüne, ahiret gününe iman edip İslam'a gönül veren ve Allah rızası için muhtacın yardımına koşan, Allah'ın emrettiklerini yapıp nehyettiklerinden kaçınanların akıbetlerini ve hallerini gördü.

➡ Peygamber Efendimiz, cennetliklere sevinip cehenneme girecekler için üzüldü. Cebrail'e gerekli soruları sorup cevaplarını aldı ve yollarına devam ettiler. Sonra Sidretü'l-Müntehâ denilen yere vardıklarında yazıcı meleklerin kalem cızırtılarını duydu.

Hz. Muhammed'e (sav) "Yâ Resulallah! Sidre'yi kaplayan ne gördün?" sorulduğunda "Altundan pervânelerin onu bürüdüğünü ve her yaprağında bir meleğin oturup Allah'ı tespih ettiğini gördüm." dediği rivayet edilir. (Taberî, XXVII, 75; Müslim, Îman, 279)

Peygamber Efendimiz Miraç gecesinde neler yaşadı?

➡ Hz. Peygamber ile Cebrail (as) Sidretü'l-Münteha (hudut ağacı) denilen yere ulaştığında O'na (sav) evrenin sırları, varlığın kaderiyle ilgili hükümlerin tespiti için görevli meleklerin çalışmaları gösterildi. Cebrail (as) buradan ileri geçemeyeceğini bildirdi ve Sidretü'l-Münteha'da kaldı. Cebrail (as) "Bir parmak ucu daha öteye yaklaşmış olsaydım yakılırdım" dedi.

Hz. Peygamber'in Miraç'ta Allah'ı görüp görmediği meselesi, O'nun Sidretü'l Münteha'da "iki yay ucu aralığı kadar" Allah'a yaklaştığını ve O'nu gördüğünü bildiren ayetlere dayanır.

Yüce Allah'ın, Peygamber'e veya Peygamber'in Allah'a yaklaşması mekan, mesafe kavramlarıyla değil, Resûl-i Ekrem'in derece ve makamının yükselmesi, duasının kabulü, çeşitli nimetlere mazhar kılınmasıyla açıklanır.

  • 9
  • 10
MİRAÇ KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER EDİLİR?
MİRAÇ KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER EDİLİR?

➡ Kur'an-ı Kerim okunmalı, Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmelidir.

➡ Peygamber Efendimize salât ü selâmlar getirilmelidir.

➡ Kaza, nafile namazlar kılınmalıdır.

➡ Bol bol zikir çekilmelidir. Resûlullah (sav), "En faziletli zikir 'Lâ ilahe illallah'; en faziletli dua da 'Elhamdülillah' demektir." (İbn Mâce, Edeb, 55) buyurmuştur.

➡ Kişi kendine ve diğer mümin kardeşlerine, ismini zikrederek, dualar etmelidir.

Fikriyat'ın kıymetli yazarı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay'ın kaleminden Miraç dua

  • 10
  • 10

➡ Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmelidir.

BÜYÜK İSTİĞFAR DUASI SEYYİD-ÜL İSTİĞFAR

Rasûl-i Ekrem Efendimiz (sav) şöyle buyurur "Her kim, bu Seyyidü'l-istiğfârın sevabına ve faziletine bütün kalbiyle inanarak gündüz okur da o gün akşam olmadan ölürse cennetlik olur. Yine her kim, sevabına ve faziletine gönülden inanarak gece okur da sabah olmadan ölürse cennetlik olur."

(Buhârî, Deavât, 2, 16; Ebû Dâvûd, Edeb, 100-101)

"Allah'ım! Sen benim Rabbimsin. Sen'den başka ibadete lâyık ilâh yoktur. Beni Sen yarattın. Ben Sen'in kulunum. Ezelde Sana verdiğim sözümde ve vaadimde hâlâ gücüm yettiğince durmaktayım. İşlediğim kusurların şerrinden Sana sığınırım. Bana lütfettiğin nimetleri yüce huzurunda minnetle anar, günahımı itiraf ederim. Beni affet, şüphe yok ki günahları Sen'den başka affedecek yoktur."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN