Mübarek geceleri nasıl değerlendirmeliyiz?
Manevi güzelliklerle dolu olan mübarek gün ve geceler, müminler için bir rahmet ve mağfiret kapısıdır. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle geçirmek; Kur'an-ı Kerim okuyarak, kaza veya nafile namaz kılarak, kurtuluş beratını alarak zaman ve mekan cennetine doğru yol almaya vesile olur. Peki bu mübarek geceleri nasıl değerlendirmeliyiz?
Giriş Tarihi: 25.02.2020
13:53
Güncelleme Tarihi: 13.02.2021
09:04
Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), "Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen…' der." (İbn Mâce, İkâmetü's-Salat, 191) buyurmuştur.
Salat-u selam nasıl getirilir?
Peygamberimiz ( sav) Efendimize çokça salât-u selam getirilmeli. O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olabilme şuuru tazelenmelidir. Sünnetleri ihya edilmelidir.
Salât ve selam kelimelerinden oluşan "salât-u selam" terkibi, Hz. Peygamber için okunan ve Allah'ın rahmet ve selamının onun üzerine olması dileğini ifade eden dualara denir. Salavât, salât kelimesinin çoğuludur. Kur'an'da, "Allah ve melekleri şüphesiz Peygambere salât ediyorlar. (O hâlde) ey iman etmiş olanlar, siz de ona salât edin ve tam bir teslimiyetle selam verin." (Ahzab, 33/56) buyurulmaktadır.
Kur'an-ı Kerim'in, Hz. Peygamber'e salât-u selam getirmeyi emreden bu âyetine binaen, geçmiş dönemlerde tanzim edilmiş pek çok salâtu selam örnekleri vardır. Hz. Peygamber'e en kısa şekilde, "Allahümme salli alâ Muhammed" veya "Sallallahü aleyhi ve sellem" ya da "Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim" diye salât-u selam getirilir.
Salât-u selam getirmek için belirli bir vakit ve sayı yoktur. Kişi dilediği zaman ve istediği miktarda salât-u selam getirebilir. Salât-u selam için besmele çekme zorunluluğu da yoktur .
Allah rızası için namaz kılarak, kaza namazı, nafile namazlar kılınmalı; mübarek geceler özü itibariyle ibadetle ve ibadet şuuru ile geçirilmelidir.
İnsanın maddi ihtiyaçlarının yanında inanma, ibadet etme ve yüce bir varlığa sığınma gibi manevi ihtiyaçları da vardır. Çünkü yüce Allah insanın yaratılış gayesinin Allah'a kulluk etmek olduğunu bildirmiştir. Müminin, bu görevini yerine getirebilmesi içinse her şeyden önce iman etmesi gerekir. İman eden insanın birinci sırada gelen görevi de namazdır .
NAMAZIN ÖNEMİ HAKKINDAKİ HADİSLERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
Geçmişin muhasebesini yapmak
Geçmişin muhasebesi ve murakebesi yapılmalı, geleceğin plan ve programı çizilmelidir.